Koalicija za slobodu medija: Izveštaj EK potvrdio da ključni problemi medijske zajednice i dalje ostaju nerešeni

Ključni problemi medijske zajednice i dalje ostaju nerešeni, a proces EU integracija usporen

20. Oct 2021

Reading Time: 2 minutes

Povodom današnjeg Izveštaja o napretku Evropske komisije (EK), Koalicija za slobodu medija konstatuje da uprkos oceni „ograničenog napretka“ u domenu slobode izražavanja, ključni problemi medijske zajednice i dalje ostaju nerešeni, a proces EU integracija usporen.

Ovogodišnji Izveštaj navodi formalne i proceduralne mere koje su do sada preduzete, na primer, uvođenje SOS telefona za novinare, sprovođenje ograničenog seta mera iz Akcionog plana za Medijsku strategiju, formiranje dve radne grupe za praćenje strategije i bezbednost novinara i sl. Sa druge strane, u izveštaju se naglašava da formalne akcije ne donose suštinske promene na medijskoj sceni, pa je tako bezbednost novinara i dalje na niskom nivou, verbalni napadi i govor mržnje najviših državnih zvaničnika ne prestaju, a ukupni ambijent u kom novinari rade ne doprinosi medijskim slobodama niti slobodi izražavanja.

U Izveštaju se dodatno navodi da su se članice Koalicije za slobodu medija povukle iz Vladine radne grupe za bezbednost novinara, tražeći odgovornost nadležnih institucija za one zvaničnike koji krše etički kodeks ponašanja i sa mesta najviših predstavnika vlasti vode javne kampanje protiv novinara.

Koalicija smatra da je neophodno da evropski zvaničnici u javnoj komunikaciji ne osporavaju činjenično stanje u ovoj oblasti i da jasno ukazuju na nalaze Evropske komisije, da nema suštinskog poboljšanja na polju medijskih sloboda.

Pozivamo evropske institucije da osim što konstatuju loše stanje, da i svojim potezima daju podršku promenama koje su moguće jedino ozbiljnim i odlučnim pristupom ovim problemima. Smatramo da smo ispunjavanjem nekih formalnih uslova još daleko od suštinskih promena, i da svako odlaganje da se otvoreno razgovara o problemima kao i guranje pod tepih istih, samo se produbljava kriza u medijskoj i novinarskoj zajednici.

Koalicija za slobodu medija podržava preporuke EK i ostaje na stanovištu da će se kroz učešće u institucionalnim i zakonodavnim procesima, uprkos njihovom stagniranju, i dalje boriti za poboljšanje društvenog okruženja za rad medija, kao i da će u tom procesu tražiti podršku civilnog sektora i javnosti.

Koaliciju za slobodu medija čine: Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Print Friendly, PDF & Email