Koalicija za slobodu medija: Hitno zaustaviti kampanju protiv profesionalnih medija i nevladinih organizacija

Targetiranje medija koji se bave profesionalnim novinarstvom u Srbiji direktno vodi ka nasilju prema njima

23. Aug 2021

Reading Time: < 1 minute

Članice Koalicije za slobodu medija oštro osuđuju kampanju protiv profesionalnih medija i nevladinih organizacija, koja je pokrenuta u tabloidnim medijima nakon što je nekoliko medija na društvenoj mreži Tviter (Twitter) 17. avgusta dobilo oznaku da sarađuju sa Vladom Srbije.

Sastavljanje spiskova „nepodobnih“ samo zato što putem konkursa dobijaju sredstva od različitih donatora, i korišćenje tih informacija za diskreditaciju medija i organizacija iz nevladinog sektora je deo duge i opasne kampanje koja se vodi protiv njih.

Koalicija za slobodu medija podseća tabloide da finansiranje organizacija i medija prolazi kontrolu finansijskih institucija u Srbiji, i da je ono transparentno za razliku od značajnog broja provladinih medija čije finansiranje nije dostupno javnosti.

Targetiranje medija koji se bave profesionalnim novinarstvom u Srbiji direktno vodi ka nasilju prema njima, kao što smo to već bezbroj puta videli. Način iznošenja informacija i kontekst u kom se one objavljuju direktno utiču na bezbednost novinara i saradnika nevladinih organizacija.

Pozivamo institucije Srbije da se oglase i da ukoliko ima bilo šta sporno u vezi sa finansiranjem profesionalnih medija i nevladinih organizacija, to hitno objave. Ukoliko se ne oglase, smatraćemo da su deo kampanje koja se vodi protiv naših kolega i saradnika.

Koaliciju za slobodu medija čine: Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

23.08. 2021. Beograd, Novi Sad, Kragujevac

Print Friendly, PDF & Email