Koalicija za slobodu medija: Nacrt Zakona o slobodnom pristupu informacijama legalizuje selekciju informacija

Legalizuje se već postojeća loša praksa da se, pod velom misterija i tajnosti, od građana, zapravo, kriju informacije, koje zavređuju javni značaj.

08. Jun 2021

Reading Time: 2 minutes

Koalicija za slobodu medija saopštila je danas da Nacrt Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je tokom ove sedmice na javnoj raspravi, ne sadrži rešenja za neke od najvažnijih problema u ostvarivanju ovog prava, kao i da bi on legalizovao selekciju informacija koje služe interesu pojedincima i interesnim grupama, a ne javnom dobru.

Koalicija upozorava da Nacrt Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja predlaže uvećanje broja osnova za ograničenja prava na pristup informacijama, a da „posebno zabrinjava brisanje dužnosti da organ sprovede test javnog interesa, pre nego što uskrati informaciju, zbog toga što je reč o tajnim podacima“.

„Time se samo legalizuje već postojeća loša praksa da se, pod velom misterija i tajnosti, od građana, zapravo, kriju informacije, koje zavređuju javni značaj. U nacrtu se doslovno predviđa da političke stranke i verske zajednice nemaju obavezu dostavljanja informacija građanima, medijima i drugim zainteresovanim tražiocima za njihov rad, čak ni u slučaju kada su većinski finansirane iz javnih izvora, a podatke o korišćenju tih sredstava nisu dostavili državnim organima“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ocenjuje da se izuzimanjem Narodne banke Srbije iz nadležnosti Poverenika, dodatno otežava i produžava postupak dobijanja informacija o radu ove institucije, kao i da ovakav nacrt zakona ne donosi unapređenja u oblastima koje su prepoznate kao naročito problematične, uključujući pravo na žalbu u situacijama kada zahteve za pristup informacijama ignoriše Vlada Srbije, kroz rad njenih službi.

Koaliciju za slobodu medija čine: Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja sprovodi se do 16. juna a učesnici u javnoj raspravi, mogu svoje predloge da dostave na: jrasprava.zospijz@mduls.gov.rs, ili poštom na adresu: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Beograd, Birčaninova 6.

(Beta/Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email