Evropski ministri obećali da će zaštititi novinare i slobodu izražavanja

Ministri su se obavezali i da će podržati nezavisne medije kao odbranu protiv dezinformacija

11. Jun 2021

Reading Time: < 1 minute

Ministri 47 država članica Saveta Evrope (SE) složili su se da će tražiti nove propise za zaštitu slobode izražavanja na internetu i drugim medijima usred sve veće zabrinutosti da bi veštačka inteligencija mogla da se koristi za suzbijanje prava, saopštili su danas zvaničnici.

Ministri zaduženi za medije i informaciono društvo zatražili su od Saveta Evrope, najveće organizacije za zaštitu ljudskih prava na kontinentu, da pomogne u izradi nacionalnih akcionih planova za zaštitu novinara čija je bezbednost sve više ugrožena.

Zalaganja za nove propise koji će regulisati zaštitu novinara i medija, ministri su uneli u dokumente koje su usvojili na kraju dvodnevne konferencije koja je je održana u Nikoziji u organizaciji SE i vlade Kipra.

Ministri su se složili da razviju regulatorni okvir koji će obezbediti da automatizovani alati za kreiranje i distribuciju vesti ne umanjuju pravo na slobodu izražavanja.

Najavili su saradnju sa programerima tehnologije veštačke inteligencije dizajniranim za stvaranje i distribuciju sadržaja na mreži na izradi pravila za zaštitu slobodnog izražavanja.

Novinari bi bili pozvani da zajednički razvijaju etičke kodekse koji promovišu “transparentnu i odgovornu” upotrebu veštačke inteligencije u redakciji i da zaštite ljude na mreži od eksploatacije ličnih podataka.

Ministri su se obavezali da će podržati nezavisne medije kao odbranu protiv dezinformacija i pozvali SE da pooštri standarde za sadržaje na internetu.

Istakli su posvećenost uklanjanju “svih prepreka slobodi izražavanja” u svetlu pandemije kovida-19.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email