Izložba Koraksovih karikatura od ponedeljka u Novom Sadu

Izložba će biti otvorena do 5. jula 2021. godine u prostorijama NDNV

19. Jun 2021

Reading Time: 2 minutes

Izložba karikatura Predraga Koraksića Coraxa“Paralelna stvarnost”, nakon uspešnog predstavljanja u Beogradu, seli se u Novi Sad gde će u organizaciji Medija centra Beograd i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) biti svečano otvorena u ponedeljak, 21.juna 2021.godine u 19 časova u prostorijama NDNV (SPENS).

Predrag Koraksić Corax važi za jednog od najpoznatijih domaćih karikaturista, čija karijera traje više od sedam decenija.

Izložba Paralelna stvarnost najvećim delom predstavlja izbor radova koje je Corax uradio za Medija centar Beograd kao ilustracije tekstova kolumnista Medija centra iz Srbije,regiona i Evrope.

Ovog puta biće prikazana 22 rada dok ih je u Beogradu bilo 20. Novosadska postavka proširena je sa dve nove karikature koje su nastale u međuvremenu a sve zajedno koraksovski maestralno oslikavaju domaću i međunarodnu stvarnost.

Pored samog autora, na otvaranju ove izložbe govoriće i Želimir Žilnik, Mikloš Biro i Duško Bogdanović.

Izložba će biti otvorena do 5. jula 2021. godine.

Predrag Koraksić Koraks, Foto: Medija centar Beograd

KORAKSOVA BIOGRAFIJA

PREDRAG KORAKSIĆ CORAX je jedan od najpoznatijih srpskih karikaturista čija karijera traje više od sedam decenija.

Rođen je u Čačku, 1933. godine, u učiteljskoj porodici. Studirao je arhitekturu na Beogradskom univerzitetu.
Od sedmog razreda gimnazije, 1950. god., počinje da objavljuje karikature, prvo u listu Jež, a onda i u listu Rad, gde kasnije dobija stalno zaposlenje.

1958. god. prelazi u Večernje novosti gde radi više od 30 godina.
1993. god. Prelazi u nedeljnik Vreme gde je saradnik od prvog broja, nastavlja da sarađuje i posle odlaska u penziju, sve do kraja 2005. god.
Od 1988. god. radi za nekoliko nezavisnih listova: Demokratija danas, Ekonomska politika, Borba i Naša borba.
Od 1998. god. radi u listu Danas, gde svakodnevno objavljuje aktuelnu karikaturu, uz to je i stalni saradnik portala Slobodna Evropa kao i portala Peščanik.
Od 2020. godine je i stalni saradnik portala Medija centar Beograd.

U periodu od 2002. — 2004. god., radi seriju animiranih karikatura za TV В92 . Povremeno objavljuje u nekoliko svetskih listova, a u poslednje vreme najčešće u magazinu Courrier lnternational, koji je u vlasništvu lista Mond.

Imао је preko 40 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu ( u Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Italiji, Norveškoj, Švajcarskoj, Bugarskoj, Mađarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama).

Dobitnik je velikog broja domaćih i internacionalnih nagrada:

Prva nagrada Pjer Križanić (1978), nagrada za crtež na Japanskom internacionalnom salonu karikature Yomiuri (1982), nagrada Dušan Bogavac za etiku i hrabrost (1993), nagrada Jug Grizelj iste godine, povelja SANU lvan Tabaković za izuzetan stvaralački doprinos u obІasti karikature (1998), iste godine i nagrada Мićа Popović, nagrada za unapređenje kulture ljudskih prava Konstantin Obradović (2000), povelja grada Beograda (2002) , priznanje Vitez poziva (2007), povelja za građansku hrabrost Dragoljub Stošić (2010), nagradu Službenog glasnika za najbolju knjigu iz oblasti publicistike za 2014 godinu za hronologiju “TRAJNO PROŠLO VREME” 1990-2001 u izdanju Aleksandrija pres.

Objavio je osam knjiga karikatura: Sever Jug (izdanje Ujedinjenih Nacija), Građanski Bukvar i Bukvar za odrasle (izdanje Republike), On (izdanje Platoa), Familija, Lopovi i žandari, Godinu dana posle, Šta je tu je i Slobodan Pad (izdanje В92).

Dobija 2004. god. i orden Viteza časti kojim ga je odlikovala Vlada Republike Francuske.
Živi i radi u Beogradu.

Print Friendly, PDF & Email