NDNV: Pretnje Draganu Bursaću su veoma opasne

NDNV najoštrije osuđuje pretnje bosansko-hercegovačkom novinaru Draganu Bursaću i apeluje na institucije u regionu da omoguće novinarima slobodu rada i kretanja.

27. May 2021

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije osuđuje pretnje bosansko-hercegovačkom novinaru Draganu Bursaću i apeluje na institucije u regionu da omoguće novinarima slobodu rada i kretanja.

Novinar iz Banja Luke Dragan Bursać, koji je i kolumnista portala Autonomija i laureate  ovogodišnje regionalne novinarske nagrade Nezavisnog društva novinara Vojvodine primio je eksplicitne pretnje smrću putem društvenih mreža.

Smatramo da su takve pretnje nedopustive i veoma opasne, naročito imajući u vidu atmosferu u postjugoslovenskim društvima koju proizvodi nacionalistička retorika. Zato takve pretnje ne smeju ostati nekažnjene.

Dragan Bursać, naime, u svojim kolumnama upravo se bavi posledicama nacionalističkih politika, revizije istorije i nasleđa ratova vođenih 90-ih godina.

Nažalost, svedočimo već tri decenije da dominantni nacionalistički narativi pogubno deluju i na posleratne generacije jer naša društva drže u stalnim tenzijama i na ivici sukoba. Takvi narativi onemogućavaju normalan život građana jer im se stalno serviraju neki novi “neprijatelji”, kako bi se zamaglila odogovornost političkih i drugih elita.

NDNV apeluje na vlade u regionu da prekinu ignorantski odnos na pretnje novinarskim profesionalcima, jer te pretnje i (ne)reagovanje institucija u krajnjem predstavljaju ogledalo demokratičnosti naših društava.

Odnos institucija prema napadima na novinare mera je stepena medijskih sloboda, slobode govora i vladavine prava, a bez tih temeljnih sloboda neće biti moguća ni demokratizacija naših društava, inače opterećenih ratnim i tranzicionim traumama.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Novi Sad, 27. maj 2021.

Print Friendly, PDF & Email