NDNV na Svetski dan slobode štampe: Pažljivo birajte kome poklanjate poverenje

Obeležavanje Svetskog dana slobode štampe nije važno samo za medije, već prvenstveno za građane, koji treba da znaju da je sloboda medija izborena i deo civilizacijskih i demokratskih standarda.

03. May 2021

Reading Time: < 1 minute

Ovogodišnji Svetski dan slobode štampe, Srbija je dočekala sa veoma lošim ocenama. Samo u ovoj godini različite baze novinarskih udruženja beleže više od trideset napada ili pritisaka na novinare – od napada metalnim šipkama, preko govora mržnje na društvenim mrežama, do finansijskih pritisaka i bezbroj neosnovanih tužbi.

Uprkos tome, verujemo da kvalitetno novinarstvo, koje poštuje standarde profesije, može da ponudi najvažnije odgovore građanima na mnoga neodgovorena pitanja i da donese pozitivne promene u našem društvu. Međutim, da bi do poboljšanja došlo, nezavisnim medijima je potrebna podrška građana.

Obeležavanje Svetskog dana slobode štampe nije važno samo za medije, već prvenstveno za građane, koji treba da znaju da je sloboda medija izborena i deo civilizacijskih i demokratskih standarda, koje je potrebno svakodnevno braniti. Urušavanje tog prava ugrožava i temelje demokratije.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) poziva građane da pažljivo biraju koji medij prate, kome poklanjaju pažnju i poverenje. Svaki vaš poklonjeni minut je podrška, a na vama je da izaberete kvalitet umesto senzacionalističkih poruka upakovnih u šarene naslovne strane. Na vama je da izabrete jasne i nedvosmislene programske sadržaje, umesto kampanja govora mržnje u kvazi-medijima.

 

Pozivamo i kolege i koleginice da se pridržavaju Kodeksa novinara Srbije i da budu solidarni sa onima koji su na meti napada nasilnika, političkih aktera i  privrednih moćnika. Informacija je javno dobro i imamo obavezu da se ophodimo prema njoj sa dužnom pažnjom i profesionalnošću. Budite glasni svaki put kad ste na meti napada ili pritiska, jer zajednica treba da zna da su oni koji postavljaju pitanja u njihovo ime – ugroženi.

NDNV poručuje kolegama i koleginicama da i dalje mogu da računaju na našu pravnu, psihološku i profesionalnu podršku, kao što su to mogli i u protekle tri decenije.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Novi Sad, 3. maja 2021. godine

Print Friendly, PDF & Email