POZIV ZA DOSTAVLJANJE PONUDE: Mentor na projektu “Digital Natives Combatting Dangerous Naratives in the Region”

Poziv za medijske eksperte iz oblasti tranzicione pravde i suočavanja s prošlošću, ali i medijske pismenosti, kvalitetnog medijskog sadržaja, multimedijalne produkcije i savremenih medija.

23. Apr 2021

Reading Time: 3 minutes

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) iz Novog Sada (Srbija) vas poziva da dostavite ponudu za obavljanje posla  koji NDNV sprovodi u saradnji sa organizacijom “Zaboravljena djeca rata” iz Sarajeva (BiH) uz podršku Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) i Evropske unije. Za ovaj posao potrebna su 2 medijska eksperta, pre svega iz oblasti tranzicione pravde i suočavanja s prošlošću, ali i medijske pismenosti, kvalitetnog medijskog sadržaja, multimedijalne produkcije i savremenih medija.

Obaveze medijskog eksperta u toku projekta:

Medijski eksperti biće mentori učesnicima projekta, mladim novinarima/novinarkama i aktivistima/aktivistkinjama, koji će raditi na proizvodnji multimedijalnih sadržaja u vezi sa projektnim temama (rat u bivšoj Jugoslaviji, proces tranzicione pravde i pomirenja u regionu, mladi i pomirenje, i slično). Dvadeset učesnika biće raspoređeno u deset timova tako da se svaki tim sastoji od dve osobe, jednog novinara/novinarke iz Srbije i jednog aktiviste/aktivistkinje iz Bosne i Hercegovine. Jedan medijski ekspert preuzeće odgovornost i rad sa pet pomenutih timova.

Materijali koji nastanu u okviru ovog projekta biće deo velike regionalne kampanje, koja će se odvijati u medijima, na društvenim mrežama i kroz druge kanale komunikacije. Kampanja je namenjena podzanju svesti među mladima o posledicama ratova, u svrhu sprečavanja daljih sukoba i pojave ekstremnih ideoloških stremljenja među mladima. Zbog osetljivosti tema kojima se projekat bavi, medijski ekspreti/mentori treba da budu posebno koncentrisani na proces proizvodnje medijskih sadržaja.

Medijski eksperti/metori biće na raspolaganju timovima u procesu odabira i artikulacije teme koju će obrađivati u okviru projekta.

Medijski eksperti/metori će se starati o kvalitetu multimedijalnih sadržaja koji timovi budu proizvodili kako bi oni zadovoljili najviše standarde medijskog tržišta.

Medijski eksperti/metori će se starati o načinu na koji učesnici prilaze temama u vezi sa suočavanjem sa prošlošću vodeći računa da se učesnici vode utvrđenim činjenicama u vezi sa ratovima u Jugoslaviji.

Uslovi za prijavu:

Najmanje pet godina uredničkog iskustva u medijima u Srbiji i/ili regionu,

Najmanje pet godina iskustva u multimedijalnom novinarstvu,

Dobro poznavanje tema u vezi sa tranzicionom pravdom i suočavanjem sa prošlošću, kao i iskustvo u radu sa ovakvim temama i podacima,

Iskustvo u mentorskom radu na projektima sa mladim novinarima i/ili aktivistima.

Finansijski podaci:

Naknada za poziciju medijskog eksperta/mentora je 800 evra bruto za angažman koji se odnosi na deset dana rada, raspoređenih na dva meseca tokom kojih će novinari i aktivisti snimati i propremati sadržaj i materijale za objavu.

Molimo vas da vasu finansijsku i tehničku ponudu pošaljete najkasnije do 7. maja 2021. Finansijska ponuda podrazumeva budžet za izvođenje posla, a tehnička ponuda podrazumeva opis metodologije i načina na koji će posao biti izvršen. Uz ova dva dokumenta molimo vas da dostavite i svoj CV, kao i primere dosadašnjeg rada (poželjno u sličnim ili istim oblastima kojima se bavi i projekat).

Kontakt:

Molimo sve zainteresovane da pošalju tražena dokumenta na zvanični mail NDNV: office@ndnv.flywheelsites.com. Ukoliko su potrebne dodatne informacije, možete kontaktirati navedeni mejl.

O organizaciji:

Tokom 30 godina delovanja, NDNV je svojom stručnošću i uz želju da jača slobodu novinara i medija, učestvovao u kreiranju medijske scene u Srbiji i Vojvodini. Iako zakoni u Srbiji pružaju dobru osnovu za uspostavljanje fer i slobodnog medijskog tržišta, ipak do danas političke strukture nisu pokazale interes niti volju da ih sprovedu. U ovom kontekstu, NDNV je i u prethodnim godinama morao da preuzme ulogu snažnog kritičara sistemskih propusta koji se odnose na medijsku sferu. Ukazujući na sistemske probleme i pokušavajući da dopre do političkih elita na vlasti, NDNV i druga udruženja žigosani su u javnosti kao neprijatelji društva, i ne percipiraju ga kao profesionalna organizacija koja radi za dobrobit građana i javnosti uz izgradnju i jačanje demokratskih kapaciteta Srbije. NDNV zbog ovih procesa ponovo glavni fokus stavlja na zaštitu novinara od političkog pritiska.

Novi Sad, 23. april 2021. godine.

Print Friendly, PDF & Email