Ana Lalić novinarka godine NDNV-a, Draganu Bursaću nagrada ze regionalnog autora

Na današnji dan pre godinu dana Ana Lalić je bila uhapšena

01. Apr 2021

Reading Time: 2 minutes

Godišnja nagrada Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) za najbolju novinarku pripala je novinarki portala Nova.rs Ani Lalić.

“Ana Lalić je beskompromisna u odbrani prava javnosti na potpuno i pravovremno informisanje. Dosledna u razotkrivanju podataka i činjenica koje centri moći pokušavaju prikriti. Neizmerno hrabra u suočavanju sa pritiscima i pretnjama kojima je zbog svog profesionalizma vrlo često izložena. Ona je bila jedina novinarka u Evropi 2020. godine koja je uhapšena, na današnji dan, zbog informisanja javnosti o pravom stanju stvari u zdravstvenom sistemu Srbije u jeku cenzure informacija o epidemiji koju je vlast nametnula u okviru vanrednog stanja. Ana Lalić primer je svim novinarkama i novinarima u Srbiji na koji način se bori za standarde profesije i u najtežim okolnostima”, navela je Komisija za dodelu nagrade u obrazloženju.

Godišnja nagrada za najbolju novinarku koja izveštava na jezicima nacionalnih zajednica u Vojvodini pripala je Aleksandri Bučko. 

“Aleksandra Bučko je posvećena novinarstvu i svim izazovima sa kojim se profesija suočava. Posebno pričama i problemima običnih ljudi, te temama vezanim za položaj manjinskih zajednica i položaj mladih. Aleksandra Bučko veoma je angažovana i u radu s mladim novinarima i korišćenju savremenih medijskih alata, u cilju što boljeg informisanja i mladih u Vojvodini i Srbiji”, piše u obrazloženju.

Godišnja nagrada za istraživačko i analitičko novinarstvo pripala je novinaru Igoru Išpanoviću.

“Igor Išpanović je mladi novinar koji je tokom prethodne godine pokazao na koji način se treba odnositi prema šumi informacija kojima su građani svakodnevno izloženi, raskrinkavajući lažne vesti, ukazujući na pogubnost infodemije i medijske promocije teorija zavere i pseudo nauke, i analizirajući različite društvene fenomene. Igor je pokazao da standardi novinarske profesije uvek treba da budu na prvom mestu i da mlađe generacije novinarskih profesionalaca i te kako mogu da brane interes javnosti od dezinformacija”, navodi se u obrazloženju.

Godišnja regionalna nagrada „Mirko Đorđević“ za najboljeg novinara na eksjugoslovenskom prostoru pripala je Draganu Bursaću.

“Dragan Bursać je bosanskohercegovački novinar koji na ruševinama nekadašnjeg multietničkog društva zatvorenog u etničke torove pokušava da probudi građanina. Svojim kolumnama beskompromisno ukazuje na ključne malignitete ne samo u svojoj Banjaluci i Bosni i Hercegovini, već i ostalim postjugoslovenskim državama – ne libeći se da razobliči sve tabue i svete krave nacionalističke matrice kojom se u ovim društvima uskraćuje sloboda i nameće podaništvo”, piše u obrazloženju.

Svaka nagrada uključuje diplomu i novčani deo nagrade.

Specijalno priznanje NDNV-a za redakciju koja promoviše profesionalno izveštavanje na jezicima nacionalnih zajednica pripalo je redakciji nedeljnika Čaladi ker.

“Čaladi ker (Családi Kör) je jedini privatni list u Vojvodini koji izveštava na mađarskom jeziku i koji je opstao tri decenije. Ovom nagradom se priznaje tridesetogodišnja borba redakcije za nezavisnu uređivačku politiku i profesionalnu etiku koju je uspela da očuva u najturbulentnijim godinama, kao što su bile devedesete, a čuva ih i danas u sveopštem medijskom mraku”, piše u obrazloženju.

O nagradama je na osnovu prispelih predloga odlučivala komisija u sastavu: Ranka Ivanoska, Čaba Presburger i Dinko Gruhonjić.

 

NDNV, Novi Sad, 1. aprila 2021. god.

Print Friendly, PDF & Email