NDNV: Nastavljaju se napadi na Gruhonjića

NDNV će ponovo preduzeti sve moguće korake kako bi zaštitilo novinara i programskog direktora NDNV-a Dinka Gruhonjića od najnovijih neistina iznetih u tabloidnim medijima.

10. Mar 2021

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) obaveštava javnost da će ponovo preduzeti sve moguće korake kako bi zaštitilo novinara i programskog direktora NDNV-a Dinka Gruhonjića od najnovijih neistina iznetih u tabloidnim medijima, koji su ujedno i napadi na slobodu izražavanja u Srbiji.

Poslednji tekstovi objavljeni u tabloidnim izdanjima, targetirali su Gruhonjića kao neprijatelja države, nakon što je u autorskom tekstu izneo svoje stavove i mišljenja. Gruhonjić se oseća ugroženo, posebno što novi napadi dolaze samo nekoliko meseci nakon što su na ulazu u zgradu u kojoj živi sa porodicom u Novom Sadu, ispisani preteći grafiti upereni protiv njega.

Podsećamo javnost, ali i institucije u Srbiji, da je sloboda govora jedna od najvrednijih dostignuća demokratskih društava i da je zaštićena ustavom i zakonima.

Podsećamo i da Gruhonjić, ali i drugi novinari i rukovodstvo NDNV-a već godinama žive pod svakodnevnim pritiskom samo zato što rade svoj posao ili se kritički osvrću na poteze vlasti i drugih činilaca u društvu.

Posebno je zabrinjavajuće da do sada gotovo niti jedna prijava koja se odnosi na pretnje i napade na novinare i radnike u NDNV-a nije procesuirana, niti se pokrenutim slučajevima vidi epilog.

Koliko god da smo se borili za očuvanje slobode govora i mišljenja, država je nalazila nove načine da nastavi sa devastacijom novinarstva u državi.

Novi Sad, 10. marta 2021.
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email