Građanska Vojvodina: Kampanjom protiv novinara izazivaju se sukobi u društvu

Odgovorni u tužilaštvu i policiji da prestanu da urušavaju institucije koje predstavljaju time što se potčinjavaju volji moćnika a ne zakonima

11. Mar 2021

Reading Time: 2 minutes

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina osudila je najnovije pretnje programskom direktoru Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinku Gruhonjiću i novinarima istraživačkog portala KRIK i zatražila od tužilaštva da hitno procesuira odgovorne za ovu veoma opasnu kampanju koja vodi izazivanju sukoba u društvu.

„Veoma opasne laži koje se serviraju ovih dana u prorežimski tabloidnim televizijima i propagandnim tabloidnim glasilima režima o novinarima KRIK-a, kao i o novinaru Dinka Gruhonjića predstavljaju otvoren poziv na njihov linč“, piše u saopštenju Građanske Vojvodine.

Smatraju da meta ovih napada nisu samo nezavisni i pofesionalni novinari, već svi slobodni građani, ali i institucije koje u demokratskom poretku treba da budu garant poštovanja medjskih i ljudskih sloboda, kao i vladavine prava.

„Tužilaštvo, kao i ostale odgovorne institucije koje ne reaguju na javne pozive na linč i huškanje na sukobe u društvu nisu samo saučesnici, već snose najveću odgovornost za katastrofalne posledice ovakvih gebelsovskih kampanja“, smatraju u Građanskoj Vojvodini.

Ocenjuju kao posebno opasno što se napadima na novinare KRIK-a, koji godinama istražuju korupciju i veze između kriminlanih grupa i vrha vlasti, pokušava prikriti odgovornost državnih zvaničnika i njihova uloga u jačanju organizovanog kriminala.

„Očigledno istu podršku vlasti režimski tabloidi imaju i u kampanji protiv novinara Dinka Gruhonjića, kojeg ponovo targetiraju kao neprijatelja države, očigledno osokoljeni nečinjenjem nadležnih organa u dosadašnjim pretnjama i napadima kojima je bio izložen“, piše u saopštenju.

Podsećaju da je poslednji takav napad bio pre samo nekoliko meseci kada su na ulazu zgrade u kojoj Gruhonjić živi sa porodicom ispisani preteći grafiti upereni protiv njega.

„Zahtevamo od odgovornih u tužilaštvu i policiji da prestanu da urušavaju institucije koje predstavljaju time što se potčinjavaju volji moćnika a ne zakonima. Upozoravamo i institucije, ali i sve građane da se usprotive kampanji mržnje i nasilja koja društvo vodi u haos u kojem više niko neće biti bezbedan“, saopštila je Građanska Vojvodina.

Građansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Centar za interkulturalnu komunikaciju.

 

Građanska koalicija

Print Friendly, PDF & Email