Milinkov: Tekstovi protiv dezinformacija o migrantima doprinose medijskom pluralizmu

Jakovljević: Migranti su u medijima jer ne mogu da se odbrane od nacionalističkih ispada građana, pojedinih političkih pokreta i organizacija

25. Feb 2021

Reading Time: 3 minutes

Profesorka na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Smiljana Milinkov ocenila je danas da tekstovi novinara koji su učestvovali na projektu „Digitalno poverenje – Novinari protiv dezinformacija o migrantima“ doprinose otkrivanju dezinformacija, ali i opštem medijskom pluralizmu.

“Ono sto ovi tekstovi donose kao zaključke jeste nekoliko strategija: objavljivanje starih vesti od pre nekoliko godina, strategija zastrašivanja i širenja straha koja je bila primećena i u vreme vanrednog stanja… Neutemeljene tvrdnje da je reč o lopovima i kriminalcma, kao i vesti o navodnom silovanju žena“, rekla je Milinkov na predstavljanju publikacije „Izveštavanje o migrantima – Između manipulacije i etike“ Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Prema njenim rečima, u medijima i na društvenim mrežama u Srbiji takođe postoji problem targetiranja i etiketiranja medija koji izveštavaju profesionalno i organizacija civilnog društva koji se bave ljudskim pravima.

„Ovi tekstovi pokazuju na koji način može da se radi na uspostavljanju komunikacije“, rekla je Milinkov, jedna od autorki publikacije koja je danas predstavljena.

Natalija Jakovljević koja je radila na predlozima dopune Kodeksa novinara Srbije izjavila je da su migranti u medijima “jer ne mogu da se odbrane od nacionalističkih ispada građana, pojedinih političkih pokreta i organizacija”.

“Mislim da je jako važno i da se medijska pismenost uvede u obrazovanje, da bi se podstaklo kritičko razmišljanje i suprotstavljanje govoru mržnje. Dopune kodeksu se tiču etičkih normi kada je u pitanju dezinformacija o migrantima, a novinari koji takve dezinformacije šire treba da odgovaraju za svoje postupke”, ocenila je Jakovljević.

Koordinatorka projekta Sandra Maksimović predstavila je danas i tim od pet lokalnih poverenika koji će nastaviti rad na praćenju dezinformacija o migrantima u Srbiji i reaguju na neprofesionalno izveštavanje o migrantima.

„U pitanju su Sanja Kosović i Igor Išpanović iz Subotice, Mateja Agatonović iz Beograda, Petar Alimpijević iz Šida i Aleksandar Bugarin iz Novog Sada. Oni će biti u direktnom kontaktu sa novinarima i urednicima lokalnih medija, ali i sa građanima iz tih sredina”, navela je Maksimović.

Novinar Petar Alimpijević istakao je da postoji problem manipulativnog izveštavanja o migrantima u Šidu, opštini koja je pogodjena migrantskom krizom, ali da nema lokalnih medija koji na ispravan način izveštavaju o ovoj temi.

„Mediji koji se bave ovom temom rade to na neprofesionalan način šireći dezinformacije. Incidenti sa migrantima se dešavaju, imam i ja takvih iskustava, ali sam više loših iskustava imao sa domaćim stanovništvom nego sa migrantima. Ovaj projekat je zaista neka vrsta podstreka za prevazilaženje ovog problema jer dezinformacije nikako nisu odgovor na problem, već predstavljaju novi problem”, rekao je on.

Novinarka Sanja Kosović koja će pratiti izvešatavanje medija iz Subotice ocenila je da je taj grad najviše pogođen lažnim vestima o migrantima.

“Primetili smo da se na lokalu izveštava o tome da su oni zlikovci. Nije ni čudo sto se ljudi plaše jer mediji šire sliku o migrantima kao nasilnicima. Posledica takvog izveštavanja je dehumanizacija migranata, a na nama je da utičemo na to kako se stvara slika o drugome, u ovom slučaju migrantima”, rekla je Kosović.

Publikacija NDNV-a je izdata u okviru projekta „Digitalno poverenje – Novinari protiv dezinformacija o migrantima“, uz podršku Fonda za otvoreno društvo Srbija.

Projekat je imao za cilj suzbijanje neprofesionalnog izveštavanja medija o migrantima u Srbiji i dezinformacijama koje se šire u vezi sa ovom ranjivom grupom.

U okviru projekta tim novinarki i novinara je od septembra do decembra 2020. radio sistematski monitoring izveštavanja o migrantskim pitanjima u Srbiji, uz kreiranje fektčeking i analitičkih tekstova o različim formama manipulacija, dezinformacija i govora mržnje, pre svega u digitalnom okruženju.

U ovoj publikaciji predstavljeno je 25 tekstova o datom problemu, a publikacija sadrži i zbirnu analizu, kao i smernice za novinare, urednike, regulatorna tela i državne institucije u vezi sa informisanjem o migrantskim pitanjima.

Mentor novinarki i novinara koji su radili na projektu Darko Šper naveo je da su oni učinili veliki trud i dobrom kontrolom na terenu pokazali da te informacije koje se šire o migrantima nisu tačne. Pozvao je mlade novinare da nastave rad za rubriku Fektčeking na portalu VOICE.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email