Više od 600 novinara umrlo u svetu od koronavirusa

Više od 600 novinara je umrlo širom sveta od koronavirusa

06. Jan 2021

Reading Time: < 1 minute

Više od 600 novinara je umrlo širom sveta od koronavirusa, upozorila je švajcarska organizacija Press Emblem Campaign (PEC) koja zahteva da zaposleni u medijima budu među prioritetnim slučajevima za vakcinaciju.

Ta organizacija sa sedištem u Ženevi, koju je u junu 2004. godine osnovala grupa novinara iz nekoliko zemalja, precizira, međutim, da nije moguće razlikovati novinare zaražene na poslu od novinara zaraženih u privatnom životu.

„Zbog svoje profesije, novinari koji odlaze na teren da bi informisali zaista su posebno izloženi virusu. Neki od njih, posebno slobodni novinari i fotografi, ne mogu da rade samo od kuće“, istakao je u saopštenju generalni sekretar PEC-a Blez Lempen.

Ta organizacija takođe traži da se novinari tretiraju kao prioritetni radnici i da budu vakcinisani kao prioritetni slučajevi.

Prema podacima te nevladine organizacije, 602 novinara su umrla od kovid-19 od marta 2020. godine i to 303 u Latinskoj Americi, 145 u Aziji, 94 u Evropi, 32 u Severnoj Americi i 28 u Africi.

BetAa / N1

Print Friendly, PDF & Email