NDNV: Preminuo Petar Petrović, bivši predsednik NDNV-a i dugogodišnji novinar

Petar Petrović je bio principijelan i dosledan u odbrani novinarske profesije

29. Jan 2021

Reading Time: < 1 minute

Dugogodišnji glavni i odgovorni urednik  lista “Dnevnik” i bivši predsednik Nezavisnog društva  novinara Vojvodine (2000-2004), Petar Petrović preminuo je u 75. godini.

Napustio nas je dragi kolega i prijatelj, borac za etičko i nezavisno novinarstvo. Kao izuzetan novinar i urednik ostavio je neizbrisiv trag u novinarstvu i borbi za medijske slobode.

Petar Petrović rođen je u Varvarinu 18. aprila 1946. godine. Predsednik NDNV-a bio je od 2000. do 2004. godine u dva mandata. Bio je glavni i odgovorni urednik  lista Dnevnik, takođe u dva mandata. Sa mesta urednika u najstarijem vojvođanskom dnevnom listu se i penzionisao.

Kolege ga pamte kao urednika u pravom smislu te reči koji je umeo da sasluša novinara i da ga posavetuje. Bio je principijelan i dosledan u odbrani novinarske profesije i štitio je svoje novinare od političkih napada i pritisaka.
Njegova beskompromisna borba tokom devedesetih za etičko novinarstvo, a nakon pada režima Slobodana Miloševića za podizanje kvaliteta lista Dnevnik, ostaće večito u pamćenju novinarske zajednice.

Petar Petrović je bio uzor za mlade novinare i pamtićemo ga kao velikog borca za slobodu medija, istinu i pravdu. Saučestvujemo u bolu porodice i novinarske zajednice.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine,
29. januar 2021
.

Print Friendly, PDF & Email