NDNV: Nastavljamo borbu za slobodno i profesionalno novinarstvo

Nezavisno društvo novinara Vojvodine obeležava 31 godinu od svog osnivanja, tokom kojih se borilo za slobodno, objektivno i profesionalno novinarstvo.

18. Jan 2021

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno društvo novinara Vojvodine obeležava 31 godinu od svog osnivanja, tokom kojih se borilo za slobodno, objektivno i profesionalno novinarstvo.

NDNV je kao neprofitna organizacija osnovana i registrovana 17. januara 1990. godine, na inicijativu grupe uglednih vojvođanskih novinara, te predstavlja najstarije nezavisno udruženje novinara na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Ponosni smo na to da i posle više od trideset godina borimo se za iste ciljeve: da stvorimo slobodnu medijsku scenu, da novinari i novinarke mogu slobodno, bez straha da rade, i da gradimo i i negujemo profesionalno, objektivno i kvalitetno informisanje.

NDNV-u je u fokusu javni interes, odnosno istinito i pravovremeno izveštavanje građana o bitnim odlukama i događajima. Cenimo napore osnivača da stvore udruženje koje deluje ne samo u Vojvodini već je u celoj zemlji, i da stvore od NDNV nezaobilaznog aktera u kreiranju medijskih politika.

Nažalost, zbog atmosfere mržnje i podeljenosti u društvu, predstavnici i novinari NDNV-a, zbog svoje doslednosti u odbrani ključnih demokratskih principa i civilizacijskih tekovina savremenog društva zasnovanih na antifašizmu, zaštiti ljudskih prava i izgradnji demokratskih institucija – izloženi su konstatnim pritiscima i pretnjama.

Pokretanjem nekoliko programa, NDNV danas broji oko 600 članova, a u godini u kojoj će epidemijska situacija i dalje oblikovati svakodnveni život, želimo da i dalje budemo oslonac novinarima i novinarkama.
Verujemo i u podršku građana, jer jedino takvo novinarstvo koje podrazumeva odgovornost jeste u interesu društva i slobode svakog njegovog pojedinca.

Verujemo i tu to da sloboda govora i demokratija danas se u Srbiji brane tako što se insistira na uzrocima a ne posledicama, tako što se anomalije društva analiziraju i predočavaju javnosti, tako što stvari nazivaju pravim imenom i uspostavljanjem principa odgovornosti.
Ostaćemo dosledni u borbi za slobodno novnarstvo, a u našem fokusu ove godine biće unapređenje statusa lokalnih novinara i jačanje infrastrukture udruženja u Vojvodini, pre svega kroz osnivanje mreže poverenika udruženja.

 

18. januar 2021. godine                                                      
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Print Friendly, PDF & Email