U 2020. ubijeno 50 novinara, većina u zemljama koje nisu u ratu

U svetu je tokom 2020. godine ubijeno 50 novinara, a većina njih ubijeni su u zemljama koje nisu u ratu

29. Dec 2020

Reading Time: 2 minutes

U svetu je tokom 2020. godine ubijeno 50 novinara, a većina njih ubijeni su u zemljama koje nisu u ratu, objavila je u godišnjem izveštaju organizacija Reporteri bez granica (RSF). U zemljama koje nisu u ratu ubijena su 34 novinara, piše u izveštaju za period od 1. januara do 15. decembra 2020. godine. Kao i ranijih godina, za novinare je najopasnije bilo istraživačko novinarsko i pisanje o korupciji i organizovanom kriminalu.

Ove godine ubijeno je 17 istraživačkih novinara – desetoro ih je istraživalo slučajeve lokalne korupcije i pronevere javnih sredstava, četvoro se bavilo mafijom i organizovanim kriminalom i troje pitanjima životne sredine.

Pored toga, tokom 2020. godine ubijeno je i sedam novinara koji su izveštavali sa protesta i demonstracija, i to u Iraku, Nigeriji i Kolumbiji.

U izveštaju se navodi da se u 2016. godini 58% svih nasilnih smrti novinara odigralo u zemljama u kojima besni rat. U 2020. godini 32% novinara poginulo je u zemljama u kojima je u toku rat, poput Sirije ili Jemena, ili zemljama sa sukobom nižeg intenziteta, kao što su Avganistan i Irak.

Dodaje se, međutim, i da je zbog pandemije znatno manji broj novinara izveštavao sa terena nego ranijih godina.

Prema izveštaju RSF, Meksiko je zemlja sa najvećim brojem ubijenih novinara među zemljama koje nisu u ratu. Ove godine je u Meksiku stradalo osam novinara.
Slede Indija i Pakistan sa po četiri ubijena novinara i Filipini i Honduras sa po tri. Od ukupnog broja ubijenih novinara 2020. godine, 42 su bili namerno na meti.

RSF je ranije objavio i da je 387 novinara bilo zatvoreno u 2020, ocenjujući da je reč o “istorijski visokom broju”.

Tokom 2020. godine zabeležen je i porast za 35% broja novinarki koje su arbitrarno privođene i pritvarane, a trend privođenja novnara bio je posebno izražen u prva tri meseca od izbijanja pandemije kovid-19.

Od novinara koji su širom sveta privođeni u vezi sa izvštavanjem o pandemiji, 14 se još uvek nalazi u zatvoru. U prethodne tri decenije, prema podacima Međunarodne federacije novinara, ubijeno je 2.658 novinara širom sveta.

Izvor: EURACTIV.rs, Beta

Print Friendly, PDF & Email