Proglašeni pobednici NDNV-ovog hakatona za nova rešenja u novinarstvu

Pobedila je alatka za borbu protiv lažnih vesti pomoću veštačke inteligencije

13. Dec 2020

Reading Time: 2 minutes

Alatka za borbu protiv lažnih vesti i za procenu objektivnosti informacija pomoću veštačke inteligencije usvojila je prvo mesto na hakatonu “Solution Lab” koji je organizovalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), s ciljem da se kroz saradnju novinara i IT stručnjaka razviju nova rešenja u novinarstvu, koja se odnose na lakšu pretraživost i transparentnost javnih podataka.

Ekipa u sastavu Milica Svilar, Stefan Dragićević i Aleksandra Obradović ponudila je ideju koja može značajno da unapredi procenu kvaliteta medijskih sadržaja.

“Poslednjih nekoliko decenija svedoci smo svakodnevne medijske neodgovornosti, gde se neistinita vest plasira samo da bi se nešto napisalo. Iz tog razloga došli smo na ideju da napravimo platformu na bazi veštačke inteligencije koja bi ocenjivala svaki tekst na internetu koji je informativnog karaktera o zdravstvu, a objavljen je na portalima u Srbiji”, naveli su oni u obrazloženju teme.

Kako su objasnili, pored kategorije istinitosti informacije, fokusirali su se i na uticaj koji imaju određene vesti na čitaoce, relevantnost sagovornika koji govori o određenoj temi, postavljanje u fokus određenih tema a potiskivanje drugih.

Prvoplasiranoj ideji NDNV je obezbedio poseban budžet koji će pomoći da se ona i realizuje do kraja marta. Alatka će biti dostupna javno na platformama tog najstarijeg nezavisnog udruženja novinara u regionu nekadašnje Jugoslavije.

Drugo mesto osvojila je ideja tima Miloša Zečevića, koja nudi inovativno i brzo pretraživanje podataka o nevladinim organizacijama u bazi Agencije za privredne registre.

“Svedoci smo rasta problema koji su prouzrokovani pojavljivanjem takozvanih GONGO organizacija, odnosno organizacija koje samo stvaraju privid nevladinog delovanja, a zapravo to nisu. Naša baza povećava transparentnost civilnog sektora“, rekao je Zečević.

Problem kvaliteta vazduha i moguće rešenje upoređivanja različitih izvora podataka u vezi sa tim su bili tema trećeplasirane ideje, a autori su Daniel Farkaš, Vanja Iva Trifunović i Branka Malenica.

Četvrtoplasirana ideja ponudila je moguće rešenje za praćenje rada mesnih zajednica u Novom Sadu, a autori su Sanja Kosović, Milica Medić i Igor Išpanović.

“Naša platforma bi doprinela razvoju demokratskih kapaciteta zajednice baš na nivou lokala kroz stvaranje baze o finansiranju i funkcionisanju 30 mesnih zajednica u Novom Sadu“, rekao je Išpanović.

Organizatori su najavili da će pokrenuti razgovore sa svim ekipama, kako bi njihove ideje bile realizovane.

Na prvi Solution Lab prijavilo se šest ekipa, od kojih su četiri predstavile svoja rešenja.

Ideje su ocenjivali ekspert za sajber bezbednost i mašinsko učenje Marko Krstić, stručnjakinja za otvorene podakte Tijana Blagojev, biznis intelidžens developerka Jovana Savić i novinarka BIRN-a Natalija Jovanović.

Oni će biti uključeni i u podršku za realizaciju ideja.

Projekat “Novi horizonti: Hakaton za nova rešenja u novinarstvu” podržala je Ambasada SAD u Beogradu.

Print Friendly, PDF & Email