NDNV: Novinarima je neophodna podrška da se izbore sa stresom zbog pandemije

NDNV poziva novinare i novinarke da posebnu pažnju posvete svom mentalnom zdravlju, naročito ove godine, kada epidemija predstavlja ozbiljan izazov za sve.

10. Dec 2020

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) poziva novinare i novinarke da posebnu pažnju posvete svom mentalnom zdravlju, naročito ove godine, kada epidemija predstavlja ozbiljan izazov za sve.

Značajan broj novinara koji izveštavaju o COVID-19 pokazuju znakove anksioznosti i depresije, prema rezultatima istraživanja Reuters instituta i Univerziteta u Torontu. Čak i iskusni izveštači koji rade za velike, dobro finansirane medijske organizacije često se teško nose sa zahtevima za izveštavanjem o pandemiji. Studija ističe da su velike promene kako na ličnom tako i na poslovnom planu direktno doprinele visokom nivou mentalne nevolje i strepnje.

NDNV  ukazuje da je novinarima dok i dalje izveštavaju o neizvesnoj i zbunjujućoj situaciji uz nepoverljivost javnosti, podrška vitalna (ili ključna). Izveštači mogu da nastave da pružaju tačne informacije o krizi samo ako imaju podršku da se izbore sa zahtevima koje im nameće pandemija.

Da bismo ponudili podršku novinarima i novinarkama da se izbore sa stresom, NDNV je u saradnji sa kolegama iz UBUNTU-Centra za rast i razvoj ljudskog potencijala pripremio Priručnik za psihološko preživljavanje novinara u kriznim situacijama. Uz jednostavne savete i vežbe, priručnik daje praktične preporuke za borbu protiv stresa.

Podsećamo, da je NDNV početkom panedmije uveo i besplatnu psihološku pomoć koju nudimo našim članovima anonimno uz validnu člansku karticu Društva.

Da bismo pomogli etičko izveštavanje o zdravstvenoj krizi pripremili smo i Vodič za novinare o temama o javnom zdravlju kao i Preporuke novinarima za bezbedno izveštavanje o koronavirusu (COVID-19).

Ukoliko imate problem  koji zahteva pravnu podršku, savet ili zastupanje pred institucijama Srbije, i  tada možete zatražiti našu pomoć. Pravnu pomoć možemo da vam ponudimo u slučaju da je vaš problem u vezi sa poslom kojim se bavite. Sve informacije za članove možete naći na našem sajtu.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine, 10.decembar 2020. godine

Print Friendly, PDF & Email