NUNS osudio seksističke uvrede Ace Lukasa na račun Žakline Tatalović

"Rečenice Lukasa možemo tumačiti i kao primitivniju i prizemniju verziju pogrda i uvreda koje je izneo i predsednik Srpske napredne stranke i Republike Srbije"

09. Nov 2020

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je danas seksističke uvrede izrečene sinoć u emisiji Hit tvit na račun novinarke TV N1 Žakline Tatalović.

NUNS je osudio nove napade na Žaklinu Tatalović koja je članica tog udruženja, i istakao da će učiniti sve kako bi joj zaštitili profesionalni i ljudski integritet i pravo na slobodan rad.

Kako je naveo NUNS, Žaklinu Tatalović je u nedelju uveče u emisiji „Hit tvit“ TV Pink na najbrutalniji način vređao i klevetao turbo-folk pevač Aleksandar Vuksanović i nastavio niz neargumentovanih i difamatorskih napada kojima je „izložena godinama unazad od državnih funkcionera i tabloidnih novinara samo zato što otvara teme i postavlja pitanja u javnom interesu“.

Udruženje je ukazalo da je urednica i voditeljka emisije Verica Bradić, bez obzira što se radi o tabloidnom televizijskom formatu, morala već nakon prve rečenice Ace Lukasa da ga prekine i udalji iz studija, uz napomenu da je žalosna činjenica da ostali gosti nisu reagovali i ogradili se od bestijalnih izjava njihovog sagovornika.

„Rečenice Lukasa možemo tumačiti i kao primitivniju i prizemniju verziju pogrda i uvreda koje je predsednik Srpske napredne stranke i Republike Srbije izneo na račun novinara i medija u petak uveče prilikom obilaska gradilišta u Zemunu“, naveo je NUNS.

Udruženje je upozorilo da su razmere napada i pritisaka na novinare odavno prešle sve granice, da su tokom leta dovele i do otvorenog fizičkog nasilja nad njima i da zato zahteva od Regulatornog tela za elektronske medije da sankcionišu emitere koji svakodnevno u svojim programima podstiču nasilje i šire govor mržnje i netrpeljivosti.

(Beta – Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email