NDNV: Grafiti mržnje na zgradi urednika VOICE-a

Ovim činom direktno je ugrožena sigurnost Gruhonjića i njegove porodice, te je on označen kao legitimna meta.

24. Nov 2020

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) obaveštava javnost da su tokom noći 23. i 24. novembra, nepoznati počinioci ispisali grafite mržnje i nacionalne netrpeljivosti na ulazu u zgradu u kojoj živi glavni i odgovorni urednik portala Vojvođanski istraživačko – analitički centar VOICE i programski direktor NDNV-a Dinko Gruhonjić sa svojom porodicom. Portal VOICE izdaje NDNV.

Na ulazu u zgradu ispisane su poruke kao što su “Pizdo ustaška ovo nije tvoj grad ni zemlja” i “Smrade konjušarski”, uz koje su ispisani keltski krst i svastika koji predstavljaju nacističke simbole, a ispisano je i “Ratko Mladić srpski heroj”.

Ovim činom direktno je ugrožena sigurnost Gruhonjića i njegove porodice, te je on označen kao legitimna meta.

Skrećemo pažnju da je ovaj vandalski čin usledio nakon VOICE-ovog teksta pod naslovom “Novi Sad – nacionalšovinistička palanka koja slavi genocid?” u kojem je analiziran problematičan sadržaj grafita koji se pojavljuju u Novom Sadu, te smatramo da je pored napada na sigurnost Gruhonjića, u pitanju i napad na slobodu medija i izražavanja.

NDNV je prijavio slučaj nadležnom javnom tužilaštvu i policiji. Očekujemo da počinioci ovog opasnog krivičnog dela budu što pre pronađeni, uhapšeni i privedeni pravdi.

Print Friendly, PDF & Email