Nagrada za hrabrost listu “Danas”, novinarki N1 Jeleni Zorić i snimatelju Aleksandru Cvrkotiću

Novinarki N1 Jeleni Zorić i snimatelju Aleksandru Cvrkotiću nagrada za hrabrost

20. Oct 2020

Reading Time: < 1 minute

Dobitnici nagrade za etiku i hrabrost “Dušan Bogavac”, koju dodeljuju Nezavisno udruženje novinara Srbije i Fondacija “Dušan Bogavac” za ovu godinu jesu novinarka i snimatelj Televizije N1 – Jelena Zorić i Aleksandar Cvrkotić, kao i redakcija lista Danas, saopšteno je iz NUNS-a.

Kako je objašnjeno, Zorić je svojim hrabrim i etičkim angažmanom tokom 2020. godine, a naročito za vreme građanskih protesta početkom jula, potvrdila sve atribute časnog i profesionalnog žurnalizma, kao i snimatelj Cvrković, “kao simbol svih odvažnih snimatelja i fotografa, koji kamerom, bez obzira na uslove i prilike, beleže važne trenutke”.

Redakcija Danasa već više od dve decenije nastoji da svojom uređivačkom politikom i publikovanim sadržajima na delu pokaže standarde etičkog i hrabrog novinarstva, a to usmerenje i opredeljenje dokazali su i tokom ove godine i trenutno je, smatra žiri, jedini slobodni i nezavisni dnevni list u Srbiji, “što nažalost govori o turobnoj slici medijske scene”.

U užem izboru za nagradu ove godine su bili i redakcija BIRN, novinarka Tamara Grujić za TV serijal “Sa Tamarom u akciji”, kolumnista lista Danas i pozorišni reditelj Zlatko Paković, i novinarka i urednica portala Južne vesti Gordana Bjeletić.

U žiriju su bili prethodni dobitnici nagrade – Tatjana Lazarević (KoSSev), Vuk Cvijić (NIN) i Branislav Šovljanski (u ime radakcije TV N1), te Filip Mladenović, u ime Fondacije “Dušan Bogavac”, i Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a.

Dodela nagrade biće u sredu, 28. oktobra, od 12 sati, u beogradskom Medija centru.

Izvor: N1

Print Friendly, PDF & Email