Gugl bi trebalo da počne da plaća za vesti francuskim izdavačima

Gugl (Google) bi trebalo da postigne dogovor sa francuskim izdavačima i počne da plaća za vesti objavljene na njihovoj platformi

13. Oct 2020

Reading Time: < 1 minute

Gugl (Google) bi trebalo da postigne dogovor sa francuskim izdavačima i počne da plaća za vesti objavljene na njihovoj platformi, saopštio je američki tehnološki gigant u sredu, a prenosi Euractiv.

Prošle nedelje Gugl je rekao da planira da globalnim izdavačima u naredne tri godine plati milijardu dolara za njihove vesti, počev od nemačkih i brazilskih medijskih grupa pod novim proizvodom nazvanim Njuz šoukejs (News Showcase).

Dogovor sa francuskim izdavačima postigao bi se uoči presude francuskog apelacionog suda o takozvanom „susedskom pravu“ (neighbouring right), koji omogućava izdavačima da od digitalnih platformi zahtevaju naknadu za prikazivanje isečaka vesti.

„Alliance de la Presse d’Information Generale (APIG) i Gugl već godinu dana zajedno rade na plaćanju (tog) prava, prema francuskom zakonu. Ove diskusije su se pozitivno razvile poslednjih nedelja“, navode u Guglu.

Kompanija je rekla da će sporazum uključivati prihvatanje susednog prava, kao i učešće francuskih medija u novom Njuz šoukejsu.

„Poslednjih nekoliko nedelja omogućilo nam je da razjasnimo mnoge tačke i potvrdimo da Gugl prihvata princip naknade za naše vesti“, rekao je Pjer Luet, izvršni direktor Groupe Les Echos, koji pregovara za APIG.

Francuski izdavači su među najžešćim Guglovim kritičarima.

U aprilu je francusko telo za zaštitu konkurencije naložilo kompaniji da plaća naknadu francuskim izdavačkim kućama i novinskim agencijama, za sadržaj koji plasira i preko pretraživača.

IZVOR: Nova ekonomija / ASMEDI

Print Friendly, PDF & Email