Sem Fabrici, ambasador Evropske unije u Republici Srbiji: Koliko su nama potrebni mediji, toliko je medijima potrebna naša podrška

Koliko su nama potrebni mediji, toliko je medijima potrebna naša podrška

15. Sep 2020

Reading Time: 3 minutes

Ne samo da mediji imaju važnu ulogu u demokratiji – oni su demokratija: i za društvo u celosti i za svakog od nas pojedinačno. Mediji pomažu u oslikavanju i oblikovanju društva i njegovih vrednosti i imaju ogroman uticaj na naš svakodnevni život. Zahvaljujući njima, a i zbog njih, mi znamo vremensku prognozu, rezultat našeg omiljenog sportskog tima, gde su zagušenja u saobraćaju, ali, što je još važnije, pomažu nam i omogućavaju da na osnovu informacija kreiramo mišljenje i donosimo važne odluke u životu.

Povrh toga, svi smo postali svedoci koliko su mediji važni sada tokom kovid krize, kada su javno zdravlje i zdravlje pojedinaca u riziku.

No, koliko svi mi zavisimo od njihovog rada, toliko i mediji zavise od nas, njihove publike, i od naše podrške.

U poslednjih deset godina medijski sektor širom sveta se suočava sa strašnim ekonomskim i tehnološkim izazovima koji su ih naterali na strukturne promene kako bi ispunili nove zahteve, formate, platforme i veoma raširene dezinformacije. Istovremeno svi očekujemo da mediji ispunjavaju svoju demokratsku funkciju – nezavisno i profesionalno informisanje.

Uz te ekonomske i tehnološke izazove ove godine se javila i pandemija, koja je pogodila gotovo svaku industriju i profesiju, pa i medije. Posledice pandemije su žestoke za mnoge medije: gubitak prihoda od prodaje i reklama, veći troškovi proizvodnje, dodatne teškoće u pristupu informacijama, da napomenem samo neke.

U Srbiji se ova već složena situacija javila povrh ekonomskih, društvenih, institucionalnih, zakonodavnih i bezbednosnih izazova, kako se navodi u Medijskoj strategiji koju je Vlada usvojila početkom godine nakon inkluzivnog i transparentnog procesa. Ekonomska stabilnost, pluralizam, bezbednost novinara, samoregulacija, vlasništvo u medijima i transparentnost, kao i jačanje institucionalnih kapaciteta, samo su neke od glavnih pitanja sa kojima se medijska zajednica trenutno suočava. EU se nada da će doći do odlučnog koraka da Strategija konačno pređe u fazu primene. To je u skladu sa podrškom koju je EU pružala u početnoj fazi i tokom izrade Strategije.

Upravo zbog ovih izazova, a imajući u vidu i urgentnu situaciju u kojoj su se mediji u Srbiji našli naročito zbog kovida, Evropska unija je odlučila da poveća svoju pomoć i pokrene nov program bespovratne pomoći za podršku medijima vredan 2,4 miliona evra, koji će se realizovati u naredne tri godine da pomogne medijima da prebrode ova teška vremena.

Cilj je da se obezbedi brz i fleksibilan mehanizam primene, i to kontinuirano, za različite vrste grantova, uključujući pomoć za operativne troškove, koji su ključni u vreme pandemijske krize.

Program će realizovati Evropski fond za demokratiju (EED), nezavisna i kredibilna organizacija Evropske unije i njenih zemalja članica zajedno. To je organizacija koja je u mogućnosti da u ime Tima Evrope pruži brzu, inovativnu i fleksibilnu podršku koja je sada potrebna medijskoj zajednici.

Pored već postojeće podrške EED-a medijima u Srbiji, ova dodatna sredstva su namenjena širokom spektru medijskih aktera, uključujući mlade novinare, zatim i ostale novinare i medijske kuće, kao i one koji koriste inovativne alate i medijski sadržaj.

Sredstva će biti dostupna:

  • Malim, start-ap i lokalnim medijskim inicijativima (uključujući digitalne) u Srbiji;
  • Većim, profesionalnim medijskim kućama u Srbiji koje su suočene sa posebnim izazovima zbog pandemije Kovida 19;
  • Novinari, pisci i influenseri, uključujući blogere i aktiviste društvenih mreža u Srbiji.
  • Aktivnosti u vezi sa medijima poput provere činjenica, praćenja nasilja nad medijima i novinarima, pravne pomoći novinarima i monitoringa medija koje realizuju organizacije u Srbiji.

Iako će selekciju u celosti obavljati EED, na osnovu njihovih već postojećih mehanizama, ovaj program bespovratne pomoći će se osvrnuti i na tendenciju nove Medijske strategije za jačanje uloge samoregulatornih tela među medijima.

Drago mi je da vidim da su mnogi mediji zainteresovani za ovu priliku i nadam se da će je mnogi od njih maksimalno iskoristiti za rešavanje trenutnih problema zbog kovida kao i dugoročnijih izazova medijskog okruženja koje se brzo menja.

Nj.E. Sem Fabrici, Ambasador Evropske unije u Republici Srbiji

 

Izvor: ASMEDI

Print Friendly, PDF & Email