Isključena članica NDNV-a dobitnica godišnje nagrade Pro Urbe Grada Subotice

Kabok je javnosti prezentovala niz neargumetovanih tvrdnji i iznela lično zapažanje o nedostatku poniznosti koja karakteriše ljude u nevolji

01. Sep 2020

Reading Time: < 1 minute

Kako javljaju portali Magločistač i Autonomija, ovogodišnja dobitnica priznanja Pro Urbe koju Grad Subotica dodeljuje povodom dana grada je novinarka u dnevnom listu “Mađar So“ Erika Kabok, koja je svojevremeno isključena iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine zbog prenošenja neargumentovanih tvrdnji o izbeglicama.

Erika Kabok je iz članstva NDNV-a isključena sredinom jula 2016. godine jednoglasnom odlukom Suda časti zbog zanemarivanja, odnosno kršenja odredbe i smernice Etičkog kodeksa novinara Srbije a prvenstveno one o tačnom, objektivnom, potpunom izveštavanju i obavezi novinara da naznači izvor informacije koju prenosi.

Odluka je doneta i zbog toga što se dotična nije pridržavala dužnosti novinara da poštuje i štiti prava i dostojanstvo dece, žrtava zločina, osoba sa hendikepom i drugih ugroženih grupa.

„U spornim izveštajima o izbeglicama i migrantima je, bez navođenja i imenovanja izvora, javnosti prezentovala niz neargumetovanih tvrdnji i takođe iznela lično zapažanje o nedostatku poniznosti ’koja karakteriše ljude u nevolji’“, navodi se u odluci Suda časti NDNV-a.

Erika Kabok izjavila je danas prilikom uručenja nagrade da je jako počastvovana i da to za nju znači „piznanje za sve ono ššto je radila“.

„Nagrada kao nagrada svakako prija svakome. To znači priznanje za ono što ste radili i povratna informacija o tome da ste na dobrom putu i da treba tako da nastavite. To je jedno, a drugo je da su u gradu primetili i naš rad, rad novinara. Ja se ne sećam da li je bio ikada nagrađen novinar i ja smatram ovu nagradu ne samo svojom, nego nagradom struke“, rekla je Kabok.

Vlast u Subotici čine Srpska napredna stranka, Savez vojvođanskih Mađara, Socijalistička partija Srbije, Savez Bačkih Bunjevaca i Ruska stranka.

(Magločistač/Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email