Redakcija TV Vojvodine na mađarskom: Ugroženo informisanje na manjinskim jezicima

“Pozivamo Rukovodstvo RTV-a da reši ovaj problem u najskorijem roku i da obavesti naše kolege o načinu na koji će se nastaviti njihovo angažovanje"

26. Aug 2020

Reading Time: < 1 minute

Članovi Redakcije programa na mađarskom jeziku Televizije Vojvodina osudili su danas najavu da će oko 200 medijskih radnika sa Radio-televizije Vojvodine (RTV), koji su zaposleni preko agencije za zapošljavanje, dobiti otkaze i upozorili da će zbog toga biti ugroženo informisanje na manjinskim jezicima.

“Pozivamo Rukovodstvo RTV-a da reši ovaj problem u najskorijem roku i da obavesti naše kolege o načinu na koji će se nastaviti njihovo angažovanje, jer je potpuno neprihvatljivo i ponižavajuće da oni iz drugih medija saznaju da mogu da ostanu bez posla”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodali su da su početkom jula bili prinuđeni da otpuste pet honorarno angažovanih radnika koji su kao novinari radili za internetsku redakciju pa od tada ceo taj posao obavlja samo jedan kolega.

Naveli su da Redakcija programa na mađarskom jeziku ukupno ima 35 članova, od kojih je 15 stalno zaposleno, devetoro je angažovano na određeno vreme, a 11 radi preko agencije.

“Bez njih će redovno informisanje gledalaca biti neizvesno. Rukovodstvo RTV-a redovno se poziva na to da emituje programe na više od deset manjinskih jezika. Ovakvim potezom uništava tu jedinstvenu vrlinu naše multinacionalne medijske kuće. Masovnim otpuštanjem se onemogućuje rad ne samo u Redakciji programa na mađarskom jeziku, već i u svakoj drugoj manjinskoj redakciji”, piše u saopštenju.

Izvor: Autonomija

Print Friendly, PDF & Email