Redakcija Radija 2: Rukovodstvo RTV-a da podnese ostavku ako nije sposobno da zaustavi otpuštanja

“Da li je menadžment RTV-a svestan da kadrovska politika u poslednje dve-tri godine znači de fakto uništavanje manjinskih redakcija?"

19. Aug 2020

Reading Time: 2 minutes

Redakcija na Drugom radijskom programu Radio-televizije Vojvodine (RTV) koji emituje ma nađarskom jeziku (Radio 2) zapretila je danas protestom zbog otpuštanja zaposlenih u manjinskim redakcijama na RTV-u, ocenila da rukovodstvo RTV-a “uništava” redakcije namanjinskim jezicima i pozvalo rukovodstvo da podnese ostavku, ukoliko nije spsoobmo da obezbedi sredstva za fiunkcionisanje pokrajinskog javnog medijskog servisa.

“U poslednja četiri meseca naša redakcija je izgubila četvoro ljudi, a otpuštanje dodatnih šest do osam ljudi bi praktično značilo onemogućavanje proizvodnje kvalitetnog programa i izvršavanja zadataka javnog servisa. Podsećamo da nacionalne manjine imaju ustavno pravo na informisanje na maternjem jeziku, a kao poreski obveznici to i plaćaju”, navodi se u saopštenju za javnost.

Prema njihovim rečima, u poslednjih 10 godina broj zaposlenih u RTV-u se konstantno povećava, a u mađarskoj redakciji Radio Novog Sada, kao i u ostalim manjinskim redakcijama, zbog nedostatka zaposlenih situacija je postala neodrživa, a obećanja o popunjavanju radnih mesta od strane rukovodstva nisu ispunjena.

“Uz sve to, rukovodstvo RTV-a se stalno poziva na ‘zabranu zapošljavanja’ u državi, koje se međutim – prema svim naznakama – ne odnosi na svakoga i na sve radne jedinice”, piše u saopštenju.

Optužili su rukovodstvo RTV-a da “ne vodi nikakav dijalog” sa zaposlenima u celoj toj medijskoj kući.

“Da li je menadžment RTV-a svestan da kadrovska politika u poslednje dve-tri godine znači de fakto uništavanje manjinskih redakcija? Da li rukovodstvo RTV-a zna da je uz ovako mali broj zaposlenih neodrživ 24 časovni program na mađarskom jeziku, uz kriterijume javnog servisa? Zašto RTV angažuje značajan broj penzionisanih saradnika, kada se konstantno bori sa materijalnim problemima i zbog nedostatka novca planira otpuštanje 200 mladih, zaposlenih preko agencija”, navodi se u saopštenju.

Upitali su rukovodstvo da li je pokušalo da reprogramira novčana sredstva iz drugih izvora za zaposlene preko agencija.

“Ako se u roku od dve nedelje planiraju otpuštanja, zašto se o tome zvanično ne obaveste oni na koje se to odnosi, ili zašto se ne demantuju takve informacije? Ako rukovodstvo RTV-a nije sposobno da obezbedi materijalne i ostale uslove za rad, zašto ne podnese ostavku. Ako se već rukovodstvo i osnivač RTV-a tako često i rado pozivaju na važnost manjinskih medija i višejezičnosti RTV-a, zašto prećutno doprinose uništavanju istih”, navodi se u saopštenju.

Dodali su da od nadležnih očekuju jasne odgovore na postavljena pitanja.

“U suprotnom, bićemo prinuđeni da pribegnemo drugačijim formama protesta, pri čemu računamo na podršku i saradnju udruženja novinara, međunarodnih medijskih organizacija i sindikata”, poručila je redakcija na Drugom radijskom programu Radio-televizije Vojvodine (RTV) koji emituje ma nađarskom jeziku.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email