NUNS: Serija novih napada na novinare, MUP i tužioci da prestanu sa ignorisanjem

NUNS: Profesionalno i nezavisno novinarstvo u Srbiji je dugo već visokorizična profesija, sa tendencijom pogoršanja

17. Aug 2020

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno udruženje novinara Srbije je saopštilo da najoštrije osuđuje najnoviji serijal napada i pritisaka na novinare tokom proteklih dana, uz konstataciju da je profesionalno i nezavisno novinarstvo u Srbiji dugo već visokorizična profesija, sa tendencijom pogoršanja.

Konstatujemo da su napadi i pritisci na novinare postali naša svakodnevica i da se nastavlja trend njihovog rasta, dodaju iz NUNS-a.

Podsećaju da je u kratkom vremenskom periodu zabeležen niz incidenata širom Srbije: uredniku portala Folonline i saradniku portala “Bujanovačke” Jetonu Ismaliju nasilnici su upali u kuću i pretili smrću njemu i njegovoj porodici, a uredniku Televizije N1 Branislavu Šovljanskom isečena je guma na privatnom automobilu, u Beogradu, u blizini stana u kojem živi. Osim toga, urednik Sandžačke televizije iz Novog Pazara Salahudin Fetić fizički je napadnut, a tokom proteklog vikenda pretnje smrću, pozivi na linč i gnusne uvrede upućene su preko društvenih mreža glavnom uredniku N1 Jugoslavu Ćosiću i novinarki ove televizije Žaklini Tatolović, dodaju u saopštenju.

“Položaj nezavisnih medija i novinara u Srbiji je veoma loš već nekoliko godina, uz negativan trend. Od početka pandemije i uvođenja vanrednog stanja u martu, situacija poprima dramatične razmere i mi beležimo značajno povećan porast broja pritisaka i napada na novinare u odnosu na prošlu godinu. Nažalost, mnogi slučajevi ostaju nerazjašnjeni, a većina nikada nikada ne dobije sudski epilog, odnosno počionici ostaju nepoznati ili se provuku bez ikakvih sankcija”, ističe predsednik NUNS-a Željko Bodrožić.

NUNS zahteva od Ministarstva unutrašnjih poslova i Republičkog javnog tužilaštva da prestanu da ignorišu napade na novinare i da u najkraćem roku otkriju i procesuiraju vinovnike tih napada.

Sudske kazne moraju biti primerene ogromnoj društvenoj opasnosti koju napadi na novinare sa sobom nose, odnosno njima mora biti poslata jasna poruka da su takva dela kažnjiva i da država ima ozbiljnu nameru da se obračuna sa nasilnicima, dodaju.

Ukoliko se to ne desi, s pravom ćemo smatrati da nadležni državni organi, svesno ili nesvesno, podstiču napade na profesionalno i nezavisno novinarstvo, zaključuje se u saopštenju NUNS-a.

Izvor: N1

Print Friendly, PDF & Email