Novinarska i medijska udruženja: Rukovodstvo RTV-a da zaustavi otkaze ili da podnese ostavku

"Ukoliko javni medijski servis ne može da funkcioniše bez poteškoća, šta da očekuju drugi mediji u Srbiji”

13. Aug 2020

Reading Time: < 1 minute

Novinarska i medijska udruženja ocenili su danas kao “pogubnu” najavu da će iz Radio-televizije Vojvodine (RTV) biti otpušteno više od 250 novinara i medijskih radnika koji su angažovani putem agencija za iznajmljivanje radne snage i pozvala rukovodstvo RTV-a da to spreči ili da podnese ostavku.

“Smatramo da je reč o grubom i daljem urušavanju javnog medijskog sistema u Srbiji. Nastavak sužavanja novinarskog i produkcijskog kadra u toj medijskoj kući otvara novu sezonu talasa otpuštanja u sektoru informisanja, na šta smo još početkom epidemije ukazali. Ukoliko javni medijski servis ne može da funkcioniše bez poteškoća, šta da očekuju drugi mediji u Srbiji”, navela su novinarska i medijska udruženja u saopštenju za javnost.

Dodali su da RTV već duže vreme beleži pad kvaliteta programa, “bez jasne volje rukovodstva te kuće da se situacija popravi” i naveli da su loše poslovne odluke samo nastavak tog procesa.

“Ovim potezom u toj kući na udaru će biti pre svega informisanje na manjinskim jezicima, jer u tim redakcijama već godinama se bore sa manjkom radne snage, a RTV do sada nije našao rešenje za njih”, piše u saopštenju.

Dodaje se da su loše uređeno finansiranje javnih medijskih kuća u Srbiji, politički uticaj i urušavanje uređivačkog koncepta samo produbili krizu koja je u ovoj godini rebalansom republičkog budžeta, kojim je smanjen novac tom mediju, “dobila novu dimenziju: ugroženost operativnih kapaciteta RTV-a”.

“Pozivamo rukovodstvo RTV-a da hitno nađe rešenje za očuvanje radnih mesta, a ukoliko u tome ne uspe, da podnese ostavku”, navodi se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Asocijacija nezavisnih lokalnih medija Lokal pres, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Print Friendly, PDF & Email