NDNV: Zaštititi novinare i medijske radnike RTV-a od otpuštanja

"Nezavisnost, integritet i autonomija novinara direktno zavisi od njihovog načina zapošljavanja i stabilnosti radnih mesta“

11. Aug 2020

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine poziva rukovodstvo Radio-televizije Vojvodine (RTV) da hitno i bez odlaganja nađe način da se zaštite radna mesta novinara i medijskih radnika u toj kući i da jasno predoči po kojim profesionalnim kriterijumima planira otpuštanja koja su najavljena u medijima.

Nedopustivo je da rukovodstvo pokrajinskog javnog servisa novinare i novinarke kao i medijske radnike te kuće drži u neizvenosti i bez jasnih i transparentnih kriterijuma pristupa bilo kakvom smanjenju broja zaposlenih i angažovanih.

NDNV zahteva da se zaštite kolege i koleginice na RTV i da rukovodstvo nađe način da oni ostanu i dalje u radnom odnosu. Ukoliko do toga ipak ne dođe, smatraćemo to još jednim neuspehom celog rukovodstva, zbog čega Upravni odbor te kuće treba da podnese ostavku.

Posebno je zabrinjavajuće da, prema informacijama od kolega, ugroženo je manjinsko informisanje, jer redakcije na tim jezicima ne mogu više podneti teret smanjivanja broja radnika.

NDNV već godinama ukazuje na lošu kadrovsku politiku i na smanjenje kvaliteta programa RTV, sve zbog nedostatka stručnosti i namere rukovodstva da od RTV izgradi javnu medijsku kuću građana Vojvodine.

Pozivamo i građane i građanke da zaštite novinare i novinarke kao i ostale medijske radnike od neizvesnosti i pritisaka, jer nezavisnost, integritet i autonomija novinara direktno zavisi od njihovog načina zapošljavanja i stabilnosti radnih mesta.

Ponovo ukazujemo na nedopustiv način kako je deo radnika RTV angažovan preko različitih agencija, direktno držeći ih u neizvesnosti u periodu kada građanima i građankama najviše treba kvalitetno informisanje.

NDNV će i dalje pomno pratiti situaciju u toj medijskoj kući i ponuditi pravnu pomoć kolegama i koleginicama.

U Novom Sadu, 11.08.2020.
Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Print Friendly, PDF & Email