Mreža SafeJournalists: Za nedelju dana registrovano pet incidenata protiv novinara

Mreža je najavila da će sve relevantne nacionalne i međunarodne aktere obavestiti o ovim slučajevima

20. Aug 2020

Reading Time: < 1 minute

Mreža SafeJournalists ukazala je juče da je u Srbiji za nedelju dana registrovano pet incidenata protiv novinara i pozvala srpske vlasti, pre svega republičkog javnog tužioca i Ministarstvo unutrašnjih poslova da reaguju i istraže te, kao i sve prethodne, napade i pretnje novinarima.

U saopštenju ta organizacija je podsetila da je 12. avgusta u Novom Pazaru direktor i glavni urednik televizije Sandžak Salahudin Fetić fizički napadnut, a da je šest dana kasnije Fetiću i njegovom kolegi Asmiru Bihorcu prećeno smrću oružejm, kao i da su 13. avgusta dva muškarca upala su u porodičnu kuću urednika Folonline u Velikom Trnovcu Jetona Ismaila i uznemiravala njegovu ženu i kćerku i pretila da će ih ubiti.

Mreža je navela da je 14. avgusta uredniku TV N1 Branislavu Šovljanskom pet puta probušena guma na automobilu u blizini stana, a da su dva dana kasnije, nakon što je na tviteru objavio vest o tom incidentu, glavnom i odgovornom uredniku N1 Jugoslavu Ćosiću upućene pretnje preko te društvene mreže.

Kada je novinarka N1 Žaklina Tatalović osobi koja je uputila pretnje odgovorila usledile su nove uvrede i pretnje, uključujući pretnje silovanjem. To se nastavilo i nakon što ga je Tatalović upozorila da ono što je napisao predstavlja pretnju i da će policija biti obaveštena, podsetila je ta organizacija.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osudila je te incidente i upozorila javnost na efekte atmosfere koja omogućava nekažnjivost, navodeći da je naročito zabrinuta zbog toga što su članovi porodice Ismail bili na meti i što osoba koja je pretila novinarima N1 nije bila obeshrabrrena činjenicom da će biti pozvana policija.

Mreža SafeJournalists najavila je da će sve relevantne nacionalne i međunarodne aktere obavestiti o ovim slučajevima.

(FoNet)

Print Friendly, PDF & Email