Australija će prva u svetu naterati Facebook i Google da plate za vesti

Taj potez je usledio nakon što su se tehnološki divovi počeli braniti od strožije regulative širom sveta.

01. Aug 2020

Reading Time: 2 minutes

Australija će prisiliti tehnološke divove poput Facebooka i Googlea da australskim medijima plate za objavljene vesti, potez kojem je cilj zaštita nezavisnog novinarstva i koji će biti pod budnim okom celog sveta.

Australija će postati prva zemlja koja će tražiti od internetskih kompanija da medijskim kućama plaćaju za novinski sadržaj, prema modelu sličnom autorskim pravima, i to će ove godine urediti zakonom, rekao je ministar finansija Josh Frydenberg.

“To bi bilo pošteno za poslovanje australskih medija. Moramo osigurati bolju konkurenciju, bolju zaštitu potrošača i održivo medijsko okruženje”, dodao je Frydenburg novinarima u Melbourneu. “U pitanju je budućnost australskog medijskog okruženja.”

Taj potez je usledio nakon što su se tehnološki divovi počeli braniti od strožije regulative širom sveta i dan nakon što su američki zastupnici na kongresnom saslušanju napali Google i Facebook za zloupotrebu tržišne moći, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Neuspeli pregovori

Nakon ispitivanja tržišta medija i moći američkih platformi, australska vlada je krajem prošle godine zatražila od Facebooka i Googlea da s medijskim kućama ispregovaraju sporazum o korišćenju njihovog sadržaja.

Pregovori nisu urodili plodom pa Canberra najavljuje da će, ako se dogovor ne postigne na arbitraži u roku od 45 dana, australska agencija za komunikaciju i medije u ime vlade doneti zakonske obaveze.

Google kaže da uredba ignoriše”milijarde klikova” koje šalje australskim medijskim kućama svake godine.

“To šalje zabrinjavajuću poruku kompanijama i investitorima da će australska vlada pre intervenisati nego pustiti da tržište samo radi”, izjavio je Mel Silva, izvršni direktor Googlea za Australiju i Novi Zeland. “Ne čini ništa da reši osnovne izazove stvaranja poslovnog modela pogodnog za digitalno vrijeme.”

Facebook zasad nije odgovorio na zahtev agencije Reuters za komentar.

Reakcija Australije

Medijske kompanije poput News Corp Australia, koja je deo medijske grupe News Corp Ruperta Murdocha, snažno su kod vlade lobirale da se američke kompanije dovedu za pregovarački sto usled dugotrajnog opadanja prihoda od oglašavanja.

“Dok druge zemlje pričaju o nepoštenom i štetnom ponašanju tehnoloških divova, australska vlada prva je na svetu koja je reagirala”, rekao je izvršni direktor News Corpa Australia, Michael Miller.

Studija iz 2019. pokazala je da je u proteklih deset godina ugašeno 3.000 novinarskih radnih mjesta u Australiji, jer su tradicionalne medijske kompanije potrošile svoj prihod od oglašavanja na Google i Facebook koji nisu plaćali ništa za medijski sadržaj.

Za svakih 100 dolara koji se potroše na online oglašavanje u Australiji, ne ubrajajući kratke novinske reklame, gotovo trećina ide Googleu i Facebooku, rekao je Frydenberg.

Druge zemlje su probale prisiliti tehnološke divove na dogovor, ali nisu uspele.

Medijske kompanije u Nemačkoj, Francuskoj i Španiji pokušale su doneti nacionalne zakone o autorskim pravima koji bi prisilili Google da plati licence kad objavljuje isečke iz njihovih novinskih članaka.

Google je 2019. prestao francuskim korisnicima prikazivati isečke evropskih medijskih kuća, dok je najveća nemačka medijska kompanija, Axel Springer, dopustila da na pregledaču budu njene vesti kada padne posećenost njenih stranica.

Izvor: Aljazeera Balkans i Agencije

Print Friendly, PDF & Email