NUNS osudio verbalni napad SNS u Vranju na urednika portala Infovranjske

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije je osudilo verbalni obračun ogranka Sprske napredne stranke u Vranju sa kolegom, urednikom lokalnog portala Infovranjske Sašom Stojkovićem

24. Jul 2020

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije je osudilo verbalni obračun ogranka Sprske napredne stranke u Vranju sa kolegom, urednikom lokalnog portala Infovranjske Sašom Stojkovićem, saopštio je NUNS.

Kako je navedeno, vranjski SNS je na svom Fejsbuk profilu objavio odgovor na autorski tekst Stojkovića, objavljen dan ranije na portalu Infovranjske, a u odgovoru su se funkcioneri lokalnog SNS verbalno obračunavali sa Stojkovićem na krajnje uvredljiv način, nazivajući ga “ljudskom gnjidom, lenjivcem, svinjogojstvom”.

U tekstu su pored Stojkovića pomenuti i članovi njegove porodice, “a insiniurajući da je albanski plaćenik praktično su ga označili kao legitimnu metu”.

Kako je istaknuto, posebno zabrinjava činjenica da se u odgovoru SNS pripadnici albanske nacionalne manjine u Srbiji “oslovljavaju pogrdnim nazivom za šta je propisana zatvorska kazna” u Krivičnom zakoniku za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Uz upozorenje da je takav govor neprihvatljiv, NUNS konstatuje da je huškanje na novinare postala “omiljena disciplina nosilaca javnih funkcija”.

Saši Stojkoviću će NUNS pružiti su neophodnu podršku “kako bi ovaj slučaj dobio i svoj pravni epilog”, a umeđuvremenu NUNS očekuje da autori odgovora upute izvinjenje Stojkoviću i pripadnicima albanske nacionalne manjine u Srbiji.

(N1)

Print Friendly, PDF & Email