Nikome se ne ponovilo – 25 godina Srebrenice

Nikome se ne ponovilo

11. Jul 2020

Reading Time: < 1 minute

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i forumZFD – Srbija, povodom 25. godišnjice od genocida u Srebrenici, pokrenuli su trajnu kampanju „Nikome se ne ponovilo“. Cilj nam je da skrenemo pažnju najšire javnosti i da gradimo trajni opomenik na najveći zločin na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata. Da se nikome ne bi ponovio, i da bi Srebrenica postala univerzalni antiratni simbol.

U okviru kampanje tri organizacije su na društvenim mrežama prvo sa građanima podelile kratak video „Nikome se ne ponovilo“. Horkestar je rearanžirao i otpevao pesmu „Nikome se ne ponovilo“, antiratni apel Kemala Montena. Na čelu našeg kreativnog tima su autorka društveno angažovanih kampanja Nadežda Milenković i reditelj Nikola Ljuca.

U godinama koje dolaze, naša kampanja neće prestati. U mesecima koji su pred nama raspisaćemo konkurs za kratke video radove na temu Srebrenice, sa akcentom na mlađe autore. Najbolji radovi biće nagrađeni. Onoga momenta kada se svet vrati u normalu, organizovaćemo i festival dokumentarnog filma, kao još jedan deo opomenika koji ćemo uporno i bez odustajanja graditi.

Kampanju je podržalo Ministarstvo spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke. Nemačka podržava napore u regionu Zapadnog Balkana za uspostavljanje participativne kulture sećanja, regionalne saradnje i pomirenja.

Beograd/Novi Sad, 11. jul 2020. godine

Print Friendly, PDF & Email