NDNV: Zaštititi novinare tokom protesta i omogućiti im slobodan rad

Nedopustivo je da novinari trpe fizičko nasilje, napade i uništavanje opreme.

09. Jul 2020

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izražava veliku zabrinutost za bezbednost kolega novinara, snimatelja i ostalih medijskih radnika, koji već dva dana za redom izveštavaju sa demonstracija u Beogradu i drugim gradovima, otpočelim u utorak nakon konferencije za novinare predsenika Srbije.

Nedopustivo je da novinari trpe fizičko nasilje, napade i uništavanje opreme.

Pripadnici MUP-a Srbije su sinoć povredili izveštača agencije Beta, iako im je pokazao novinarsku legitimaciju, tukli ga pendrecima i kada je pao na zemlju, te je zadobio povrede i posekotine po glavi i kod oka.

Iste večeri ekipa Radio televizije Srbije tokom izveštavanja sa protesta u Novom Sadu je objavila da su im demonstranti polomili kameru, a snimatelju Lazaru Vukadinoviću su povredili ruku.

Apelujemo na demonstrante, policiju, žandarmeriju i ostale učesnike protesta, da zaštite novinare i omoguće im da rade svoj posao.

Novinari moraju biti zaštićeni i tokom ovakvih kriznih situacija i nedopustivo je da ih policija ili drugi organi reda sprečavaju da snimaju, postavljaju pitanja, beleže privođenja ili druga dešavanja tokom protesta.

U kriznim situacijama, a posebno kada se na ulicama dešavaju sukobi policije i demonstranata, novinari i njihovo pravovremeno, profesionalno i istitino izveštavanje, jedini su način da građani ostanu obavešteni.

Istovremeno, naše kolege izlažu se ogromnoj opasnosti i rizicima, rad u kriznim uslovima je veoma iscrpljujuć, tokom intervencije policije i žandarmerije i novinari su pod udarima suzavca, a istovremeno je u toku opasnost od širenja novog korona virusa, što donosi dodatni zdravstveni rizik i stres.

Pored svega toga, novinarke i novinari nastavljaju da rade svoj posao, i svi koji poštuju Kodeks novinarstva mogu da računaju na podršku i pomoć Nezavisnog društva novinara Vojvodine. Apelujemo i na kolege da ostanu zaštićeni, da nose maske i drugu zaštitnu opremu.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Novi Sad, 9. jula 2020.

Print Friendly, PDF & Email