NDNV: Pozivamo zdravstvene institucije na transparentnost

"Novinarima i novinarkama širom Srbije je uskraćeno pravo da dobiju informaciju o širenju zaraze Covid19"

03. Jul 2020

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) poziva nadležne zdravstvene institucije i druge državne ustanove da transparentno i blagovremeno obaveštavaju novinare i novinarke o lokalnoj i regionalnoj situaciji u vezi sa širenjem bolesti Covid19.

Novinarima i novinarkama širom Srbije je uskraćeno pravo da dobiju informaciju o širenju zaraze i samim tim ne mogu da rade svoj posao u skladu sa profesionalnim standardima.

Nedopustivo je da javne baze koje bi trebalo da služe kao pouzdani izvori informacija ne nude ažurirane podatke, kao ni to da novinari i novinarke ne dobijaju blagovremeno odgovore na pitanja od javnog značaja.

Podsećamo javne institucije da Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i dalje je na snazi, i on predviđa između ostalog i to da „opravdani interes javnosti da zna, postoji uvek kada se radi o informacijama kojima raspolaže organ vlasti koje se odnose na ugrožavanje, odnosno zaštitu zdravlja stanovništva“.

Zato pozivamo i novinare i novinarke da budu istrajni i da upućuju pitanja nadležnima u vezi sa epidemiološkom situacijom u Srbiji. Istvoremeno podsećamo kolege da u izveštavanju o ovoj značajnoj temi posebno vode računa o standardima Kodeksa novinara Srbije.

Podsećamo kolege i koleginice da je NDNV pripremio i dva vodiča za izveštavanje odnosno bezbednost novinara za vreme epidemije, koji su besplatno dostupni na našem sajtu. Isto tako, NDNV je obezbedio pravnu pomoć novinarima i novinarkama ukoliko su im prava ugrožena. Skrećemo vam pažnju i na besplatnu psihološku podršku novinarima i novinarkama, koji se bore sa velikim pritiscima kako zbog straha od širenja zaraze, tako i zbog straha za egzistenciju.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
03. jul 2020. Novi Sad

Print Friendly, PDF & Email