Fondacija Sloboda štampe: Još jedan udar na slobodu medija u Mađarskoj

"Solidarnost sa najnovijim medijskim žrtvama arogancije političkih moćnika"

25. Jul 2020

Reading Time: < 1 minute

Fondacija za slobodu štampe iz Sente izrazila je danas zabrinutost i ogorčenost zbog činjenice da vlast u Mađarskoj nastavlja sa napadima na nezavisnost medija u toj državi, ovaj put kroz pokušaj gušenja nezavisnog portala Indeks (index.hu).

“Mađarskim vlastodršcima očigledno nije dovoljno što kontrolišu celokupne javne medije i medijski konglomerat KESMA sa oko 500 medijskih organizacija, koji je čak proglašen institucijom od ‘nacionalne strateške važnosti’”, navela je Fondacija za slobodu štampe u saopštenju za javnost.

Ocenili su da, bez obzira na cenzuru, vesti o “neograničenoj korupciji i cinizmu” vlasti još uvek stižu do mađarskih čitalaca, iako kroz sve manji broj kanala.

Izrazili su solidarnost sa najnovijim medijskim žrtvama arogancije političkih moćnika i poručili da nezavisni mediji mogu i treba da funkcionišu bez uticaja države, političkih partija ili tajkuna.

Više hiljada ljudi protestovalo je juče u Budimpešti, zbog napada vlasti na portal Indeks.

Demonstracije su organizovane nako što je juče više od 80 novinara, odnosno gotovo cela redakcija tog najvećeg nezavisnog portala u Mađarskoj, dalo otkaze zbog toga što je glavni urednik Sabolč Dul dobio otkaz.

Kako su mediji preneli, taj portal je odavno na meti premijera Viktora Orbana koji ga je jednom nazvao “fabrikom lažnih vesti”, a nedavno su Orbanovi saveznici preuzeli kontrolu nad prodajom prostora za reklame tog sajta, što je bio predznak šta će biti s njegovom nezavisnošću.

(Autonomija)

Print Friendly, PDF & Email