Beta: Tražimo od vlasti da hitno istraže napad na našeg novinara

Beta će slučaj prijaviti svim domaćim i inostranim organizacijama koje se bave medijskim slobodama i zaštitom novinara

09. Jul 2020

Reading Time: < 1 minute

Novinska agencija Beta traži od nadležnih organa javne vlasti, a naročito od ministra unutrašnjih poslova Srbije, Nebojše Stefanovića, i direktora Policije, Vladimira Rebića, da hitno i u što je moguće kraćem roku ispitaju kako i pod kojim okolnostima su pretučeni novinar i snimatelji Bete dok su izveštvali s protesta u Beogradu u noći između 8. i 9. jula, i zašto je policija napadala i druge novinare.

Reportera Bete Žikicu Stevanovića i kamermane Luku Pređu i Relju Pekića policija je opkolila i napala iako su se uredno legitimisali kao novinari.

Stevanović je zadobio ozbiljne udarce po glavi, razbijena mu je arkada i veći deo noći je proveo je u hitnoj pomoći, gde su mu povrede sanirane, a kolege kamermani dobili udarce pendrecima po telu.

Kolege Stevanović, Pređa i Pekić se, kao i drugi Betini novinari, strogo drže profesionalnih pravila.

Napada na kolegu Stevanovića dogodio se ispred Pravnog fakulteta. On je pretučen i oboren na zemlju. Nekoliko minuta kasnije, pošto su demonstranti rasterani, jedan od pripadnika policije se vratio i više puta ga udario pendrekom dok je ležao na zemlji.

Sve vreme kolega Stevanović je mahao novinarskom karticom, ali to nije imalo nikakvog efekta.

Jasno je da je ovaj ničim izazvan napad na novinare Bete prekoračenje ovlašćenja i prekomerna (i nepotrebna) primena sile.

Beta će slučaj prijaviti svim domaćim i inostranim organizacijama koje se bave medijskim slobodama i zaštitom novinara, a nakon konsultacija sa advokatima odlučiće o podnošenju tužbe.

Kolege Stevanović i Pređa su drugu noć zaredom izveštavale s protesta i ovo je bilo prvi put da im bezbednost na novinarskom zadatku bude ozbiljno ugrožena.

Podsećamo organe javne vlasti da je pravo i obaveza novinara i medija da izveštavaju o događajima od javnog interesa, a da organi javne vlasti imaju obavezu da štite njihova prava, kao i prava drugih građana.

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email