NUNS traži zaštitu vlasti za novinarku Vremena Jovanu Gligorijević

"Broj napada i pritisaka na novinare naglo porastao"

12. Jun 2020

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) apelovalo je danas na tužilaštvo da zaštiti novinarku nedeljnika Vreme Jovanu Gligorijević od konstantnih pretnji i pritisaka.

U saopštenju NUNS navodi da je novinarka već godinama izložena pretnjama i pritiscima zbog pisanja o ženskim pravima, vakcinisanju, ugrožavanju ljudskih prava.

„Poslednja u nizu pretnji upućena joj je onlajn, sa profila izvesnog Dejana Grozdića koji joj je se obratio vređajući je i poručujući joj da će doći dan za naplatu“, naveo je NUNS.

To je prijavljeno Republičkom javnom tužilaštvu na koje NUNS „apeluje da što hitnije preduzme sve neophodne radnje kako i ovaj slučaj ne bi završio u dugotrajnom predistražnom postupku“.

NUNS podseća da je broj napada i pritisaka na novinare naglo porastao: u prva četiri meseca ove godine to udruženje je zabeležilo 29 napada i 42 slučaja pritiska.

Novinarke protiv nasilja nad ženama traže reakciju vlasti povodom pretnji koleginici iz Vremena

Grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama pozvala je državne organe da hitno reaguju povodom pretnji smrću koje su, kako se navodi, jutros na društvenim mrežama upućene novinarki Vremena Jovani Gligorijević.

Navodeći da Jovana Gligorijević slične pretnje dobija od 2016. godine, grupa je upozorila da je njena porodica bila „izložena na portalu Istraga koji je stvoren za obračun sa nezavisnim novinarima, a pre svega novinarkama“.

„Njeni lični podaci, uključujući kućnu adresu i JMBG bili su javno objavljivani. Gligorijević je sve pretnje uredno prijavljivala Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, kao i Radnoj grupi za bezbednost novinara. Iako do danas nije pozvana da da izjavu povodom pređašnjih pretnji, niti je iko za njih snosio sankcije, istim organima prijavila je i pretnju koju je primila danas“, navedeno je u saopštenju.

(Beta, foto: Medija centar Beograd)

Print Friendly, PDF & Email