Nova onlajn emisija “Nacionalni saveti kao partijski poligoni” u četvrtak 04. juna

Tema emisije će biti politčke zloupotrebe manjinskih parlamenta nacionalnih saveta kroz privatizaciju nadležnosti i nametanje jednoumlja.

03. Jun 2020

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo Novinara Vojvodine 4. juna u 12 sati emitovaće novu onlajn emisiju “Nacionalni saveti kao partijski poligoni“,  koja će biti posvećena politčkim zloupotrebama manjinskih parlamenata – nacionalnih saveta nacionalnih zajednica kroz privatizaciju nadležnosti i nametanje jednoumlja. 

 

U emisiji će učestvovati
Ana Vozar, bivša direktorica OŠ “Ljudovit Štur” u Kisaču,
Jakim Vinaji, novinar  i član Nacionalnog saveta Rusina, i
Ksenija Marković, istraživačica sa Instituta društvenih nauka. 

Emisiju će voditi novinarka Vladimira Dorčova Valtnerova. 

 

Neposredni povod za emisiju je protest zaposlenih u Osnovnoj školi “Ljudovit Štur” u Kisaču zbog kadrovskih promena iznuđenih političkim pritiscima. Da li je ovaj slučaj izuzetak ili predstavlja tipičan primer zloupotrebe Nacionalnog saveta? Zaposleni tvrde da je prethodna direktorica postala nepoželjna jer je odbila da sakuplja potpise i sigurne glasove za SNS. U kojoj meri se isti aršin primenjuje u svim organizacijama i ustanovama koje su u nadležnosti Nacionalnog saveta Slovaka, kao i ostalih saveta nacionalnih zajednica? 

Gosti emisije debatovaće o tome da li je urušena ideja manjinske samouprave u Srbiji i mogu li predstavnici manjinskih zajednica da ostvaruju svoja prava u okviru svojih saveta. Da li su nacionalni saveti zapravo postali prostori za “etno-biznis”, uz blagoslov “centralnih” nacionalističkih vlasti?

Takođe, razgovaraće se i o tome kakav je položaj medija koji izveštaju na jezicima nacionalnih zajednica, kako će se poslednje izmene izbornog zakonodavstva odraziti na broj poslanika i odbornika iz redova nacionalnih zajednica, ali i diskriminacije u izbornom procesu, te o tome kojoj meri odnos vlasti prema nacionalnim zajednicama može da utiče na proces evrointegracija Srbije. 

Emisije će biti emitovana na Fejsbuk stranici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, a projekat je podržala Trag fondacija, u okviru programa “Aktivne zajednice”.

 

NDNV je serijal emisija “NDNV Media Hub” pokrenuo početkom aprila, povodom privođenja naše koleginice Ane Lalić.

Print Friendly, PDF & Email