EU će tražiti izveštaje giganata interneta o merama protiv dezinformacija

Brisel danas predstavlja mere namenjene borbi protiv dezinformacija o korona virusu, kojima poziva gigante interneta da podnose izveštaje i osuđuje kampanje Rusije i Kine.

10. Jun 2020

Reading Time: < 1 minute

Šef evropske diplomatije Žozep Borel i potpredsednica Evropske komisije zadužena za transparentnost Vera Jurova predstaviće danas plan koji, prema dokumentu u koji je Frans pres imao uvid, predviđa proveravanje činjenica, kao i pluralizam i nezavisnost medija.

Te mere su u skladu sa “Akcionim planom za evropsku demokratiju” i “Zakonom o digitalnim uslugama”, namenjenim boljem regulisanju tehnoloških giganata.

Prema tom tekstu, EU će zatražiti od platformi poput Fejsbuka, Tvitera, Gugla i drugih, da objavljuju mesečne izveštaje o merama koje su sprovele u borbi protiv dezinformacija o korona virusu.

Dezinformacije mogu biti u vidu pogrešnih saveta o prevenciji, čudesnih lekova, teorija zavere, rasističkih poruka, promocija lažnih proizvoda, onlajn prevara. Takođe, dezinformacije mogu biti i kampanje “trećih zemalja, posebno Rusije i Kine”, koje “nastoje da podriju demokratsku debatu i pogoršaju polarizaciju društva”, piše u tekstu.

Platforme su pozvane da promovišu informacije nacionalnih i međunarodnih zdravstvenih agencija, evropskih vlasti ili država članica, kao i profesionalnih medija, i da informišu svoje korisnike o manipulacijama koje otkriju i da deluju protiv lažnih reklama.

Vera Jurova je u aprilu pozdravila inicijative Fejsbuka i Tvitera kako bi zaustavili širenje dezinformacija tokom pandemije.

Komisija namerava da u borbi protiv dezinformacija promoviše istraživanja i provere činjenica, posebno kroz novu Evropsku opservatoriju za digitalne medije, koja je dobila 2,5 miliona evra.

Opservatoriju, koja je ovog meseca počela da radi, vodi Evropski univerzitetski institut u Firenci, a okuplja Tehnološki centar u Atini, Univerzitet u Arhusu (Danska) i italijansku organizaciju za proveru činjenica Pagela politika (Pagella Politica).

 

(Beta)

Print Friendly, PDF & Email