Emisija NDNV-a: Patrijarhat Srbija – žene u muškoj kampanji

U ovoj emisiji ćemo se baviti urušavanjem prava žena u Srbiji u svim oblastima društvenog i političkog života uz podršku politike, medija i crkve.

09. Jun 2020

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno društvo Novinara Vojvodine 11. juna emitovaće novu onlajn emisiju “Patrijarhat Srbija – žene u muškoj kampanji“  koja će biti posvećena urušavanju prava žena u Srbiji u svim oblastima društvenog i političkog života uz podršku politike, medija i crkve.

U emisiji će učestvovati Vedrana Lacmanović iz Autonomnog ženskog centra, Smiljana Milinkov, docentkinja Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Marija Ratković, teoretičarka kulture i medija. Emisiju će voditi novinarka Milica Kravić. 

U emisiji će biti reči preovlađujućim stavovima i predrasudama u društvu u pogledu položaja žena, odnosu institucija prema tom pitanju, položaju žena u politici i njihovoj ulozi u aktuelnoj izbornoj kampanji. Istraživanje iz Instituta za sociološka istraživanja i Centra za mame iz 2018. godine pokazuje pokazalo je da žene sebe dominantno ne doživljavaju kao političke subjekte, već kao članice društva čija je dužnost da rađaju u službi otadžine. Da li sve češće poruke zvaničnika kojima se ističu takve poruke (često i u kontekstu poređenja nataliteta Srbijei Kosova), kao i iz crkvenih krugova – treba da shvatimo ozbiljnije, koliko je realna opasnost da se one i realizuju kroz različite mehanizme?

Tokom vanrednog stanja zabležen je rast porodičnog nasilja, ograničeno pravo na abortus jer su zdravstvene ustanove imale poseban režim rada, žene su podnele i najveći teret ali i najveći rizik tokom krize izazvane virusom: činile su čak 86 odsto zaposlenih na prvoj liniji zaraze. 

Neka od pitanja o kojima će debatovati su i zašto nije moguće utvrditi koliko je tačno žena u Srbiji stradalo u porodičnom nasilju, zašto se ne vodi zvanična evidencija femicida? Šta koči usvajanje Nacionalne strategije za sprečavanje i suzbijanje nasilja u porodici i partnerskim odnosima? Kako se primenjuju postojeći propisi kojima se regulišu ova pitanja? U kojoj meri medijsko izveštavanje o ženama u kojem obiluju mizogini stavovi podstiče širenju predrasuda, ali i samog nasilja?

 

Emisije će biti emitovana na Fejsbuk stranici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, a projekat je podržala Trag fondacija u okviru programa “Aktivne zajednice”.

 

NDNV je serijal emisija “NDNV Media Hub” započeo početkom aprila povodom privođenja naše koleginice Ane Lalić.

 

Print Friendly, PDF & Email