Veštačka inteligencija: Majkrosoft će “novinare zameniti robotima”

Oko 50 novinara koji su radili na produkciji vesti izgubiće posao krajem juna, ali tim novinara koji su zaposleni za stalno će ostati

31. May 2020

Reading Time: 2 minutes

Majkrosoft će na internet stranici MSN zameniti desetine novinara automatizovanim sistemima za izbor vesti, preneli su mediji iz Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Preuzimanje priča drugih medija i izbor naslova i fotografija na MSN sajtu trenutno rade novinari.

Veštačka inteligencija izvršavaće ove zadatke i proizvoditi vesti, navodi izvor lista Sijetl Tajms.

Iz Majkrosofta su rekli da je ovaj pristup deo procene poslovanja.

„Kao i sve kompanije, redovno procenjujemo naše poslovanje. To može da dovede do većih ulaganja na nekim mestima i, s vremena na vreme, premeštanjem sredstava u druge oblasti. Te odluke ne donosimo zbog trenutne pandemije“, piše u saopštenju američkog tehnološkog giganta.

Majkrosoft, kao i neke druge tehnološke kompanije, plaća novinskim organizacijama kako bi koristili njihov sadržaj na sajtu.

Ali zapošljava novinare da odluče koje će se priče prikazivati i na koji način će biti predstavljene.

Oko 50 novinara koji su radili na produkciji vesti, a imali su ugovor sa Majkrosoftom, izgubiće posao krajem juna, izveštava Sijetl Tajms, ali tim novinara koji su zaposleni za stalno će ostati.

„Demorališe nas pomisao da nas mašine mogu zameniti, ali šta da radimo“, rekao je jedan od onih koji se suočavaju sa viškom.

Neki otpušteni novinari upozorili su da veštačka inteligencija možda nije u potpunosti upoznata sa strogim uređivačkim smernicama i da bi moglo da se dogodi da budu objašnjene priče kojima tu nije mesto.

Ukupno 27 novinara koji će izgubiti posao zaposleno je u britanskoj medijskoj kući PA medija, piše Gardijan.

„Sve vreme čitam o tome kako će automatizacija i veštačka inteligencija preuzeti naše poslove – sada je preuzela i moj“, izjavio je jedan od sagovornika Gardijana.

Majkrosoft je jedna od mnogih tehnoloških kompanija koje eksperimentišu sa oblicima takozvanog robot-novinarstva kako bi smanjili troškove. I Gugl ulaže u projekte kako bi došli do više podataka o ovoj mogućnosti.

(BBC News na srpskom)

Print Friendly, PDF & Email