NDNV: Poslanici urušavaju parlamentarnu demokratiju pretvarajući Skupštinu Srbije u poligon za napade na novinare

Poslanici demonstriraju antiparlamentarne, i antidemokratske ambicije, koje su izuzetno opasne jer celo društvo guraju u ambis i pravo jačega stavljaju iznad vladavine prava

01. May 2020

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osuđuje ispade poslanika vladajuće koalcijie koji su prvo zasedanje Skupštine Srbije za vreme vanrednog stanja iskoristili za napad na novinare, urušavajući time i dostignute standarde medijskih i građanskih sloboda, ali i samu instituciju parlamenta koja se zasniva upravo na slobodi govora i javne debate.

Sramotno je i ispod je svake demokratske prakse da se u najvišem zakonodavnom telu Srbije umesto debate o ključnim pitanjima za zaštitu zdravlja i osnovnih ljudskih prava građana i građanki za vreme vanrednog stanja, poslanici napadaju i vređaju novinare i medije koji poštuju Kodeks novinara Srbije.

Etiketiranje novinara i programskog direktora NDNV Dinka Gruhonjića kao izdajnika zajedno sa medijima koji profesionalno brane pravo građana da budu informisani, dolazi samo nekoliko dana nakon još jedne ocene međunarodnih organizacija o urušavanju medijskih i novinarskih sloboda u Srbiji i svega nekoliko dana pre Međunarodnog dana slobode medija.

Upozoravamo javnost da takvim javnim nastupom poslanici zapravo demonstriraju antiparlamentarne, a time i antidemokratske ambicije, koje su izuzetno opasne jer celo društvo guraju u ambis, jer pravo jačega stavljaju iznad vladavine prava.

Politički funkcioneri moraju konačno razumeti da argumentovane kritike i postavljanje pitanja najvišim nosiocima javne vlasti nije niti „opozicionarsko“ niti „izdajničko“ delovanje, to je pitanje profesionalizma. Ali, to je i pitanje političke pismenosti i demokratičnosti društva.

NDNV poziva građane da odbrane pravo na kvalitetno informisanje, a javne funkcionere koji u radu profesionalnih novinara i medija vide napad i izdaju upućujemo na član 50. Ustava Srbije koji jemči slobodu medija, kao i na važeće resorne zakone.

Ukoliko je potrebno, NDNV će rado proslediti poslanicima i Kodeks novinara Srbije da se upoznaju sa standardima profesionalnog novinarstva.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
1. maj 2020.
Novi Sad

Print Friendly, PDF & Email