NDNV: Odbranimo profesiju, odbranimo pravo na kvalitetno novinarstvo

Pandemija se u Srbiji koristi za dodatno sužavanje slobode novinara

03. May 2020

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) povodom Međunarodnog dana slobode medija podseća javnost da su pretnje i napadi na medijske radnike i medije zapravo ugrožavanje pravo građana da budu objektivno i pravovremeno informisani, što je preduslov za ostavrivanje svih ostalih građanskih prava.

Hapšenje novinara, napadi na njih, kampanje mržnje kako u onlajn sferi, tako i svakodnevnom životu često i u samim institucijama države, kao i uništavanje autonomije redakcija – samo produbljuju krizu kroz koju novinarska profesija prolazi pojavom velikog broja dezinformacija i mera u suzbijanju pandemije koje se u Srbiji koriste za dodatno sužavanje slobode novinara.

Posebno u ovim momentima profesionalno novinarstvo i novinari koji poštuju Kodeks novinara Srbije su neophodni građanima i građankama.

Zato pozivamo građane da daju podršku novinarima i novinarkama, koji profesionalno rade, tako što biraju njihova medijska izdanja, da dele informacije samo ukoliko znaju da verodostojna redakcija stoji iza njih i da budu glasni svaki put kada uoče da je sloboda govora omeđena odgovornošću za javnu reč ugrožena.

NDNV poziva kolege i koleginice da se čvrsto drže novinarskog kodeksa i da uprkos pritiscima vlasti i finansijskih izvora istraju u odbrani slobode govora i prava građana da budu kvalitetno informisani.

NDNV nastavlja sa davanjem podrške kolegama i u ovoj godini kroz pravnu pomoć u slučaju da su ugroženi zbog profesionalnog izveštavanja, kao i kroz kontinuirane edukativne programe i za novinare i za ostale građane.

Pozivamo vas da danas u 12 pratite i našu onlajn debatu na nalozima NDNV-a na društvenim mrežama, koja će biti posvećena upravo značaju medijskih sloboda i nedopustivo lošem položaju novinara u Srbiji.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
3. maj 2020. Novi Sad

Print Friendly, PDF & Email