NDNV: Hitno otkriti da li je novinarka Ana Lalić ugrožena

Koleginica Ana Lalić zatekla je jutros na parkingu probušenu gumu na svom automobilu

01. May 2020

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) traži od istražnih organa da hitno i bez odlaganja otkriju sve okolnosti oštećenja gume na automobilu novinarke i članice Upravnog odbora NDNV-a Ane Lalić, kao i to da li je njena bezbednost ugrožena.

Koleginica Ana Lalić zatekla je jutros na parkingu probušenu gumu na svom automobilu odlomljenim oštrim predmetom i po njenom pozivu policija je izvršila uviđaj.

Od policije i od tužilaštva tražimo da ovaj slučaj tretira kao prioritet u svom radu, jer se protiv Ane Lalić u prethonom periodu vodila ozbiljna kampanja kako na naslovnim stranicama raznih tabloida, tako i na društvenim mrežama i to zbog toga što je pisala o nedostatku zaštitne opreme zdravstvenim radnicima koji se bore protiv epidemije. Ana Lalić je ranije i privedena po prijavi Kliničkog centra Vojvodine zbog optužbe da širi paniku, ali je tužilaštvo odbacilo tu prijavu kao neosnovanu, dok su lekari iz Kriznog štaba kasnije potvrdili to o čemu je pisala.

NDNV izražava zabrinutost da je bezbednost naše koleginice ugrožena, posebno imajući u vidu poruke politčkih aktera koji su se ovih dana napadali novinare koji svoj posao obavljaju u skladu sa profesionalnim standardima.

Krajnje je vreme da da institucije Srbije shvate ozbiljnost situacije, a da građani i građanke jasno traže od onih koji su izabrani i postavljeni da vode institucije da se odgovorno ponašaju.

Upozoravamo javnost da se kreira atmosfera koja predstavlja ozbiljnu pretnju za bezbednost celog društva.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
1. maj 2020.
Novi Sad

Print Friendly, PDF & Email