Vlada Srbije da omogući praćenje konferencija za medije Kriznog štaba i uživo

Slanje pitanja putem imejla pre konferencije i informisanje građana bez prisustva novinara otvara mogućnost za zloupotrebe

11. Apr 2020

Reading Time: < 1 minute

Medijska i novinarska udruženja zahtevaju od Vlade Srbije da omogući novinarima da i dalje prate medijske konferencije Kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa.

Smatramo da ne postoji nijedan razlog da u momentu kada glavni epidemiolozi najavljuju odlučujuće i bitne dane za građane Srbije, Vlada ograniči direktna pitanja stručnjacima. Uvođenje praćenja konferencija preko video linka treba da bude samo još jedan kanal komunikacije, a ne jedini.

Slanje pitanja putem imejla pre konferencije i informisanje građana bez prisustva novinara otvara mogućnost za zloupotrebe pitanja i može dovesti do toga da upiti novinara koji poštuju Kodeks novinara Srbije ostanu bez odgovora.

Potpuno je apsurdno da lekari koji bi trebalo da se bore protiv virusa sede i pišu odgovore na pitanja, a nakon toga da se ti odgovori čitaju na konferenciji bez novinara i to sa obrazloženjem da je reč o zaštiti zdravlja novinara.

Kada je u društvu povećan stepen straha i anksioznosti novinari imaju ključnu ulogu da objektivno informišu građane i građanke o svim merama i da postavljaju pitanja predstavnicima vlasti i struke.

Ovim potezom Vlada Srbije nanosi štetu informisanju građana i zbog toga tražimo od nje da odmah prekine sa praksom sužavanja medijskih i novinarskih sloboda.

11. april 2020.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Asocijacija medija
Asocijacija onlajn medija
Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

Print Friendly, PDF & Email