NUNS: Prijava REM zbog nadrilekarstva na Pinku

Ova televizija sa nacionalnom frekvencijom emitovala je priloge u kojima vlasnik Željko Mitrović promoviše nadrilekarstvo

23. Apr 2020

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podneće Regulatornoj agenciji za elektronske medije (REM) prijavu protiv Televizije Pink zbog promocije nadrilekarstva i grubog nepoštovanja odredbi Zakona o elektronskim medijima, kao Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, saopštilo je danas to udruženje.

Ova televizija sa nacionalnom frekvencijom emitovala je priloge u kojima vlasnik Željko Mitrović promoviše nadrilekarstvo, odnosno alternativne vrste lekova i terapija koje nisu zvanično prihvaćene u Republici Srbiji, niti registrovane u Agenciji za lekove i medicinska sredstva RS, naglašava u saopštenju NUNS.

Kako se navodi, „Mitrović u spornim prilozima tvrdi da je pronašao lek za bolest Kovid-19, ponašajući se kao lekar i zdravstveni radnik, i time širi lažnu nadu i obmanjuje građane, najpre obolele od Kovida-19 i članove njihovih porodica“.

Mitrović, istovremeno, „svakodnevnim nametanjem potpuno nepotvrđenog i neproverenog lečenja, stvara zaključak u javnosti da medicinska nauka i medicinski radnici u Srbiji i svetu pogrešno leče obolele od novog korona virusa“, istgiče NUNS.

To novinarsko udruženje zahteva da REM, u skladu Zakonom o elektronskim medijima, „ispita i istraži“ sve informacije iz prijave „i postupi u skladu sa svojim nadležnostima i izrekne odgovarajuće mere“.

U saopštenju NUNS podseća kako Zakon predviđa da „REM pred nadležnim sudom ili drugim državnim organom pokreće postupak protiv pružaoca medijske usluge ili odgovornog lica, ako njegovo činjenje ili nečinjenje ima obeležja dela kažnjivog prema zakonu, a u ovom slučaju radi se o nadrilekarstvu, koje je Krivičnim zakonikom RS zabranjeno i kažnjivo“.

Vlasnik TV Pink Željko Mitrović je prethodnih dana promovisao „ozoniranje krvi“ kao, navodno, efikasan način borbe protiv koronavirus, tvrdeći kako bi ozoniranje „stvorilo peroksid koji uništava i viruse i bakterije kada je u krvi“. Stručnjaci su te tvrdnje, između ostalog, ocenili kao „besmislice“ i „šarlatanstvo“.

(Danas)

Print Friendly, PDF & Email