Nova onlajn emisija 3. maja – Mediji u vanrednom stanju

Emisiju, koja će se emitovati na Svetski dan slobode medija, možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici

30. Apr 2020

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno društvo Novinara Vojvodine poziva vas da pratite naše onlajn emisije u kojima ćemo debatovati o problemima sa kojima se suočavaju građani u vanrednim okolnostima u kojima živimo.

Tema naredne emisije “Mediji u vanrednom stanju“, u nedelju, 3. maja, u pet do 12, biće položaj profesionalnih medija u Srbiji, izveštavanju tokom vanrednog stanja i stanju medijskih Sloboda u Srbiji.

Učesnici:
Antonela Riha, novinarka
Ana Lalić, novinarka portala Nova.rs
Stefan Janjić, urednik portala Fake news tragač

Voditelj: Darko Šper, novinar

Emisije će se emitovati na Fejsbuk stranici Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

U Srbiji je tokom aktuelnog vanrednog stanja vlast dodatno zaoštrila odnose prema nezavisnim medijima. Rezultat toga bio je i Zaključak o informisanju u vreme pandemije korona virusa, na osnovu kojeg je uhapšena novinarka Ana Lalić jer je napisala tekst o nedostatku zaštitne opreme u Kliničkom centru Vojvodine. Tokom vanrednog stanja saznali smo i da je Srbija na najnovijoj godišnjoj rang listi medijskih sloboda Reportera bez granica potonula za još tri mesta i na pretposlednjem je mestu u regionu (samo ispred Albanije).

Šta je doprinelo tome da naša zemlja iz godine u godinu pada sve niže po pitanju medijskih sloboda? Da li je Vlada Srbije Zaključkom o informisanju u vreme pandemije korona virusa htela da uvede cenzuru i zastraši novinare? Koliko je važna novinarska solidarnost u teškim vremenima za novinarstvo u Srbiji, kada smo svedoci orkestrirane kampanje tabloida i televizija sa nacioanalnom frekvencijom na slobodne medije?

Zašto je Krizni štab pod izgovorom navodne opasnosti od širenja kovid-19 infekcije zabranio novinarima dolazak na konferencije za novinare? Zašto su nezavisni mediji i pojedini novinari ponovo na meti funkcionera vladajuće koalicije i poslanika u Skupštini Srbije i pored brojnih upozorenja da prestanu da na njih vrše pritisak? Ko u Srbiji još veruje u slobodu štampe i nada se da ćemo dogodine popraviti poziciju za makar jedno mesto sve dok nekadašnji ministar informisanja upravlja državom?

NDNV je serijal emisija “NDNV Media Hub” započeo početkom aprila povodom privođenja naše koleginice Ane Lalić.

Mi smo Poslednja linija odbrane!

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Novi Sad, 30. aprila 2020.

Print Friendly, PDF & Email