NDNV: Vanredno stanje nikako ne može da bude izgovor za hapšenje novinara

Smatramo da je glavna poruka ovakvih poteza vlasti u Srbiji - zastrašivanje javnosti

02. Apr 2020

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) skreće pažnju javnosti na novi talas urušavanja medijskih sloboda u Srbiji, koji se dešava pod izgovorom vanrednog stanja uvedenog zbog pandemije koronavirusa. Nakon hapšenja novinarke i članice Upravnog odbora NDNV Ane Lalić novinari u Srbiji su pred novim iskušenjem, jer država njihov rad i istinito, pravovremeno izveštavanje počela je da karakteriše kao “krivično delo” i “dizanje panike”.

S obzirom na ovo ozbiljno ugrožavanje slobode informisanja u vanrednom stanju, smatramo da je sada više nego neophodno da esnafska udruženja, nevladine organizacije i međunarodna zajednica budno prate ostvarivanje prava građana u Srbiji i da brane slobodu informisanja i prava koja im pripadaju.

Pozivamo i građane da ne dozvoljavaju da im vlasti ukinu pravo na profesionalno i istinito informisanje, jer samo tako mogu da donose kvalitetne i prave odluke za svoju sigurnost.

Vanredno stanje nikako ne može da bude alat za urušavanje ljudskih prava, a novinarima i novinarkama mora da se omogući slobodno bavljenje profesijom u skladu sa načelima Kodeksa novinara Srbije.

Smatramo da je glavna poruka ovakvih poteza vlasti u Srbiji – zastrašivanje javnosti, kao i samih novinara i novinarki koji obavljaju posao u interesu te javnosti.

Pozivamo državne institucije da se ponašaju odgovorno i da poštuju kako Ustav Srbije tako i međunarodne akte za zaštitu prava medijskih radnika u vremenima krize.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Novi Sad, 2. april 2020. godine

Print Friendly, PDF & Email