NDNV: Nastavlja se kampanja mržnje protiv Ane Lalić

Njeno ime, uz opasne poruke u kojima je optužuju da radi protiv interesa države, pojavljuje se kao plaćeni oglas na različitim gugl servisima

16. Apr 2020

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osuđuje kampanju na društvenim mrežama i digitalnim platformama protiv novinarke i članice Upravnog odbora NDNV Ane Lalić i upozorava javnost da se napadi na nju nastavljaju.

Nakon što je početkom meseca Lalić privedena zbog teksta koji se bavio zaštitom medicinara za vreme epidemije, i nekoliko sati u pritvoru zadržana, pa zatim puštena uz pritisak i osudu relevatnih domaćih i međunarodnih organizacija i novinarskih udruženja, napadi na novinarku se nastavljaju na društvenim mrežama i platformama.

Njeno ime, uz opasne poruke u kojima je optužuju da radi protiv interesa države, pojavljuje se kao plaćeni oglas na različitim gugl servisima.

Ovakva kampanja protiv koleginice Lalić predstavlja očigledan primer govora mržnje, ali i ukazuje na to da se naše društvo nije bavilo sistemskim rešenjima borbe protiv ovakvog vida ekstremizma, niti institucije, nažalost, pokazuju nameru da konačno počnu da primenjuju propise kojima se ovakve pojave sankcionišu.

Pozivamo nadležne institucije da konačno krenu sa rešavanjem ovakvih i sličnih napada i da razviju sistem zaštite onih koji rade u javnom interesu kao što su novinari koji poštuju Kodeks novinara Srbije. Upozoravamo donosioce odluka da je govor mržnje dosegao takve razmere da je društvo dovedeno na ivicu sukoba, te da izostanak adekvatne rekacije može imati pogubne posledice.

Građane i građanke takođe pozivamo da se suprotstave napadima na novinare i da daju podršku onima koji u njihovo ime postavljaju pitanja i ukazuju na probleme u društvu.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine je i ovaj slučaj prijavio Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara kao i Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, i pružiće pravnu pomoć koleginici Lalić u nameri da se pred sudom traži zaštitu svojih prava.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Novi Sad, 16. aprila 2020.

Print Friendly, PDF & Email